Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 30 березня 2018 року
опубліковано 30 березня 2018 року о 16:28

В Одеській та Запорізькій областях в посівах озимих, розміщених після стерньових попередників, відмічено відновлення вегетації рослин та живлення личинок хлібної жужелиці. Шкідники за чисельності 0,5-1, макс. 2 екз. на кв.м пошкодили 1% рослин в слабкому ступені. Переважають личинки другого (17%) та третього (83%) віків. На 1-15% площ посівів озимого жита, пшениці у Волинській, Житомирській, Чернігівській, Київській областях спостерігається розвиток снігової плісені, якою уражено 2-8, осередково до 15% рослин (ячмінь Київська обл.). Скрізь відмічають ураження 2-10% рослин зернових колосових борошнистою росою, гельмінтоспоріозом подекуди кореневими гнилями. На озимому ріпаку 1-4, макс. 8% рослин уражено бактеріозом та альтернаріозом.

Нерівномірний сніговий покрив, утворення льодової кірки та перезволоження ґрунту ускладнювали проведення фітосанітарного моніторингу посівів озимих зернових, ріпаку, багаторічних трав, інших угідь на заселеність ними мишоподібними гризунами. У Степу та Лісостепу на 16-50% обстежених площ озимих культур і 15-90% площ багаторічних трав, садів, неугідь виявляли 1-3, макс.4 жилих колоній на гектар.

Танення снігового покриву, опади різної інтенсивності, застій талих вод у полях спричинили скрізь затоплення нір полівок та мишей в межах 8-50, макс. 75-100%  в місцях пониженого рельєфу (подекуди на полях утворилися блюдця заповнені талою водою).

Розмноження мишей відновиться після підвищення середньодобових температур повітря до +5˚С і вище. Їх поширення та шкідливість залежатимуть від подальших погодних умов та вчасного проведення захисних заходів.

Скрізь триває відбір зразків посівного матеріалу та його фітоекспертиза на виявлення фітопатогенних збудників. За результатами проведених аналізів встановлено, що насіння ярих зернових культур заражене збудниками альтернаріозу, бактеріозу, фузаріозу, гельмінтоспоріозу, пліснявіння в межах 1-5%. Це свідчить про обов’язкове оздоровлення посівного матеріалу навесні шляхом протруювання його препаратами відповідного спектра дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

У господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових, ріпаку та багаторічних трав.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux