Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 11 листопада 2016 року
опубліковано 11 листопада 2016 року о 12:57

Переважно у Степу в озимині, розміщеній по стерньовим попередникам, відмічається слабке живлення личинок хлібної жужелиці (туруна), які за чисельності 0,5-3, в осередках до 4 (Херсонська обл.) екз. на кв.м пошкодили 2-10% рослин. Вогнища розвитку жужелиці локалізовані (проведені обробки). Подальший розвиток та шкідливість личинок туруна залежатимуть від погодних умов. Гусениці озимої совки, за чисельності 0,7-3 екз. на кв.м доживлюються на озимих культурах та пошкодили 1-3 (макс. 7% Сумська обл.) озимої пшениці та ріпаку.

У Степу та Лісостепу на розкущених посівах озимих зернових відмічають пошкодження личинками злакових мух 0,3-2% рослин. Скрізь через випадання опадів у посівах озимих зернових культур на 1-3, макс. 12-18% (Запорізька, Київська, Миколаївська обл.) рослин триває розвиток та поширення борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, кореневих гнилей, осередково бурої листкової іржі та бактеріозу.

На озимому ріпаку всіх агрокліматичних зон розвивався альтернаріоз, пероноспороз, фомоз, циліндроспороз на 1,3-10, макс. 22% (Миколаївська обл. ) рослин.

Повсюди у посівах озимих зернових та ріпаку спостерігається розселення мишоподібних гризунів, які продовжують мігрувати з лісосмуг, узбіч доріг, неорних земель та багаторічних трав у пошуках соковитого корму. Там на гектарі нараховується 1-3, макс. до 5 (Запорізька обл.) жилих колоній.

Повсюди на 22-100% багаторічних трав, садах, незораних площах після просапних культур, неугіддях, інших природних стаціях кількість мишоподібних гризунів враховується по 2-5, у Вінницькій, Волинській,Запорізькій областях на багаторічних травах 6-12 колоній на гектар. А на частині площ Волинської, Закарпатської областей спостерігається заливання нір водою.

У Донецькій, Одеській, осередково Вінницькій областях на незораних після збирання врожаю полях відмічається заселення 1-2 курганчика на 1 га курганчикової миші, яка харчується насінним кормом із культурних та диких злаків. Захисні роботи в озимих культурах та інших стаціях слід продовжувати за наявності 3-5 і більше жилих колоній на гектарі, для чого слід використовувати родентициди.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових зернових та ріпаку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux