Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 17 листопада 2017 року
опубліковано 20 листопада 2017 року о 17:00

Осередково, у посівах озимини, розміщеної після стерньових попередників, продовжується слабке живлення личинок хлібної жужелиці та озимої совки в допороговій чисельності. В усіх агрокліматичних зонах до 6% рослин пошкоджено личинками злакових мух. У південних областях осередково доживлюються злакові попелиці, цикадки.

За надпорогової чисельності (2-3 і більше личинок жужелиці на кв.м) та температури повітря не нижче +5°С озимі зернові у фазу кущіння захищають через осередкові чи всуціль полів обприскування дозволеними до використання інсектицидами.

У посівах озимих зернових культур на 7-35% обстежених площ борошнистою росою уражено 1-5, макс. 17% у Київській області, септоріозом, бурою листковою іржею, кореневими гнилями охоплено 1-6% рослин. Скрізь на посівах озимого ячменю гельмінтоспоріозом уражено 2-6% рослин, в Івано-Франківській ринхоспоріозом - 3% рослин. Для збереження зимостійкості рослин посіви оздоровлюють рекомендованими фунгіцидами.

Повсюди 5-18% рослин озимомого ріпаку уражено пероноспорозом, фомозом, альтернаріозом, білою плямистістю, подекуди відмічено голодування. Для запобігання переростання та покращення перезимівлі рослин у фазу 5-6 листків культури рекомендовано провести обробку дозволеними препаратами.

Скрізь триває активне розселення та розмноження мишоподібних гризунів, переважно полівок, осередково на неорних землях у Донецькій, Одеській, Кіровоградській областях курганчикової миші.

На 7-53% обстежених посівів озимих зернових та 5-60% ріпаку обліковують 0,2-3 колоній на гектарі мишоподібних гризунів, які продовжують мігрувати з місць резервацій у пошуках соковитого корму. Багаторічні трави, неорні землі заселені гризунами на 40-100% площ по 2-5, макс. 7-8 (неугіддя Київська, Черкаська обл.) жилих колоній на гектарі.

Регулювання чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів забезпечується за наявності 3-5 і більше колоній на гектар захисними заходами через розкладання отруєних принад бактороденциду, роденфосу, бродисану, воскових брикетів шторм.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux