Щоденно фахівці Держпродспоживслужби в областях та в місті Києві проводять фітосанітарні процедури з метою захисту території країни від розповсюдження регульованих шкідливих організмів, які можуть бути виявлені в імпортній та вітчизняній продукції рослинного походження. Такі заходи забезпечують захист продовольчої безпеки України та її іміджу як надійного експортера на міжнародному ринку.
За період з 13.05. по 19.05.2024 на підставі проведених фітосанітарних процедур до об'єктів регулювання, зокрема щодо експорту 952,7 тис. тонн зернових та олійних культур було оформлено 4726 фітосанітарних сертифікатів.
Проведено 14274 аналізів зразків відібраних від вітчизняних та імпортних об’єктів регулювання. В результаті проведених аналізів зразків відібраних від вітчизняних об’єктів регулювання виявлено 3 (три) види карантинних організмів, обмежено поширених в Україні:
Разом з цим, в результаті проведених аналізів зразків відібраних від імпортних об’єктів регулювання виявлено 1 (один) вид карантинного організму, обмежено поширеного в Україні:
У кожному конкретному випадку до заражених об’єктів регулювання були застосовані відповідні фітосанітарні заходи. Зокрема, на підставі статей 10 та 30 Закону України “Про карантин рослин” державними фітосанітарними інспекторами були видані розпорядження про здійснення фітосанітарних заходів, якими визначено заходи, що зобов’язані здійснити власники (або орендарі) земельних ділянок, на яких виявлено вогнища карантинних організмів.
При виявленні регульованих шкідливих організмів у товарних партіях об’єктів регулювання, фітосанітарні заходи здійснюються згідно з Постановою КМУ № 1177 від 15 листопада 2019 року “Порядок проведення інспектування, огляду, фітосанітарної експертизи (аналізів), повторної фітосанітарної (арбітражної) експертизи (аналізів), нагляду, обстеження, моніторингу, знезараження об’єктів регулювання, оформлення сертифікатів, передбачених Законом України “Про карантин рослин”, контролю за проведенням огляду в частині відбору зразків та вибіркового контролю за проведенням фітосанітарної експертизи (аналізів)”.