Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області провели симуляційне ризик-орієнтоване інспектування господарства з виробництва молока
опубліковано 13 жовтня 2023 року о 08:50

11 жовтня 2023 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області за підтримки українсько-швейцарської програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (далі – QFTP) провели симуляційне ризик-орієнтоване інспектування на потужностях господарства з виробництва молока ТОВ «Українська молочна компанія» з метою підвищення практичних навичок фахівців регіонального рівню щодо:

  • підготовки та здійснення ризик-орієнтованого інспектування стосовно дотримання господарствами з виробництва молока вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів;
  • відбору зразків молока відповідно до Стандартної операційної процедури щодо відбору зразків сирого молока для визначення кількості соматичних клітин та загального бактеріологічного забруднення;
  • оформлення акту відбору зразків сирого молока, реєстрація його у інформаційно-комунікаційній системі Держпродспоживслужби «Молочний модуль» (ММ) та відправка до лабораторії через ММ.

В даному заході прийняли участь 12 фахівців обласного та районного рівнів Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області та 2 фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області, які тимчасово перебувають в Київській області.

З метою теоретичної підготовки перед практичним етапом всі учасники пройшли курс дистанційного навчання «Ризик-орієнтоване інспектування операторів ринку молока і молочних продуктів», який був підготовлений за підтримки QFTP та розміщений на платформі Держпродспоживслужби.

В якості тренера для проведення симуляційного інспектування виступив підготовлений фахівець Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, який приймав участь у тренінгу тренера на тему «Ризик-орієнтоване інспектування операторів ринку молока і молочних продуктів» з 15 по 19 травня 2023 року у м. Вінниця, організованому QFTP. А процедуру відбору зразків відповідно до Стандартної операційної відбору зразків сирого молока для визначення кількості соматичних клітин та загального бактеріологічного забруднення було продемонстровано фахівцем Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та м. Києві.

Також під час заходу було підвищено обізнаність фахівців та представників господарства щодо законодавчого підґрунтя та необхідності впровадження програми контролю сирого молока.

Всі учасники були надзвичайно активними, задавали питання та жваво обговорювали результати симуляційних інспектувань та аспекти, які є важливими для впровадження ризик-орієнтованого підходу під час здійснення заходів державного контролю (інспектування).

За результатами участі у симуляційному інспектуванні державні інспектори отримали сертифікати.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області та команда QFTP висловлюють вдячність за допомогу в організації та проведені симуляційного інспектування в.о. генерального директора ТОВ «Українська молочна компанія» Єлизаветі Биковій та головному лікарю ветеринарної медицини господарства Андрію Климаню.

Проведення симуляційних інспектувань в кожній області підготовленими тренерами це один із найважливіших етапів погодженої керівництвом Держпродспоживслужби концепції проведення регіональних тренінгів для фахівців Держпродспоживслужби та уповноважених ветеринарів щодо ризик орієнтованого інспектування господарства з виробництва молока, що сприятиме вдосконаленню національної системи контролю за безпечністю молока і молочних продуктів та наближенню критеріїв молока до найвищих стандарів. Найближчим часом планується проведення аналогічних симуляційних інспектувань для фахівців Вінницької та Дніпропетровської області.

Даний захід проводився за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org та за участі Держпродспоживслужби України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux