Фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у тренінгу тренера щодо інспектування молокопереробних підприємств на відповідність вимогам ЄС
опубліковано 15 липня 2024 року о 18:00

Держпродспоживслужба з Швейцарсько-українською програмою «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) продовжують фокусувати зусилля на вдосконаленні національної системи контролю  безпечності молока та молочних продуктів для наближення країни до членства в ЄС. 

Так, з 8 по 11 липня 2024 року у Вінницькій області у співпраці з навчальним центром Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ) було проведено практичну частину тренінгу за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації на тему «Особливості проведення заходів державного контролю молокопереробних підприємств на відповідність вимогам ЄС та національного законодавства». В тренінгу взяли участь 19 учасників, серед яких були представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби та ДНДІЛДВСЕ.

Метою тренінгу було формування та підвищення рівня професійних знань та компетентностей учасників щодо особливостей практичного здійснення заходів державного контролю на молокопереробних підприємствах на відповідність вимогам ЄС та національного законодавства, а також підготовка тренерів на регіональному рівні. Після тренінгу тренера зможуть проводити практичні симуляційні інспектування щодо здійснення інспектування молокопереробних підприємств на відповідність вимогам ЄС, що є підставою для включення потужностей оператора ринку до списку експортерів харчових продуктів до країн-членів ЄС, а також ризик-орієнтованого інспектування щодо дотримання операторами ринку національного харчового законодавства та  вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів.

Ірина Висоцька, координаторка компонента «Молочний сектор» QFTP, під час вітального слова зазначила, що експерти Програми надають постійну підтримку Держпродспоживслужбі в гармонізації підходів до державного контролю операторів ринку молока і молочних продуктів відповідно до вимог ЄС, оскільки це також вливає на розвиток торгівельного потенціалу молочного сектора України. Вона також подякувала представникам ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області та залученим операторам ринку за сприяння в організації цього заходу, зокрема за надану можливість провести практичні симуляційні інспектування молокопереробних підприємств, що є надзвичайно важливим як для інспекторів, так і для операторів ринку. 

Консультант компонента «Молочний сектор» QFTP Віталій Башинський зауважив, що для впровадження системи контролю виробництва та обігу безпечних молочних продуктів відповідно до вимог ЄС дуже важливо змінити підхід до інспектування для ефективного використання часу та наявних ресурсів, але водночас звертати увагу на фактори ризику, які можуть призвести до обігу небезпечного продукту. 

Дмитро Унгурян, начальник управління здоров'я та благополуччя тварин, організації протиепізоотичних заходів Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби, подякував Швейцарії та експертам QFTP за організацію таких заходів, оскільки це можливість для регіональних фахівців отримати нові знання та практичний досвід. За його словами, тренінги тренера сприяють підготовці регіональних фахівців, які зможуть далі поширювати та використовувати отримані знання cеред своїх колег на місцях. 

Програма тренінгу передбачала практичне відпрацювання отриманих теоретичних знань під час попередніх онлайн-заходів. Зокрема, на базі українських молокопереробних підприємствах учасники тренінгу разом із експертами QFTP працювали у групах для здійснення симуляційного інспектування на відповідність вимогам ЄС та національного законодавства. В останній день тренінгу інспектори обговорювали результати симуляційних інспектувань, працювали над визначенням критичних невідповідностей та належним їх формулюванням, а також визначенням можливих коригувальних заходів для усунення таких невідповідностей. За результатами участі у тренінгу та підсумкового тестування учасники отримали сертифікати.

Під час тренінгу здійснювалася  відеозйомка проведення симуляційних інспектувань молокопереробних підприємств з метою створення навчального курсу на платформі дистанційного навчання Держпродспоживслужби щодо інспектування підприємств на відповідність вимогам ЄС.

Наступним кроком заплановано проведення регіональних теоретичних та практичних тренінгів для інших фахівців Держпродспоживслужби та уповноважених ветеринарів підготовленими тренерами. 

Цей захід проводився за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org та за участі Держпродспоживслужби України.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux