Фахівці Держпродспоживслужби Чернігівщини в минулому році попередили обрахування споживачів на понад 34 з половиною тисячі гривень
опубліковано 19 січня 2023 року о 11:20

Торік спеціалісти Відділу контролю за регульованими цінами провели 2 планові перевірки з 27 запланованих, оскільки у зв’язку з введенням воєнного стану в Україні проведення планових перевірок було припинено.

Відповідно до звернень, що надійшли на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за погодженням з Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проведено здійснено 4 позапланові заходи контролю.

Також проведено 19 позапланових перевірок суб’єктів господарювання на роздрібному ринку пального з питання формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на пально-мастильні матеріали (бензин марки А-92, А-95 та дизельне паливо).

За результатами здійснених планових і позапланових заходів 9 посадових осіб суб’єктів господарювання притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафу за порушення державної дисципліни цін на загальну суму 18 870 гривень. Складено 17 приписів щодо усунення встановлених порушень.

Сума санкцій відповідно до рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій перевищила 533 тисячі гривень. Відповідно до припису споживачам має бути повернуто понад 37 253 гривень.

Крім того, вдалося попередити обрахування споживачів у розрахунку на рік на загальну суму 34 510 гривень, та необґрунтоване фінансування з бюджету на суму 1 158 гривень.

Протягом минулого року надано 30 роз’яснень за результатами розгляду звернень.

Згідно з дорученням Держпродспоживслужби, листом Міністерства охорони здоров’я від 11.04.2017 № 18-01/3-1344/10082, протягом січня-лютого 2022 року проводилась робота по ознайомленню та відпрацюванню щомісячних звітів застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, внесені до реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню та які беруть участь у програмі «Доступні ліки».

Зокрема, за наданими звітами аптечних закладів міста та області у зазначений період здійснювалась перевірка інформації щодо обсягу реалізованих лікарських засобів, розмірів граничних оптово-відпускних цін, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розмірів застосованих торгівельних надбавок на ліки, які увійшли до програми реімбурсації. Моніторинг проводився по 23 аптечних закладах. Загалом перевірено 13 177 цін на лікарські засоби, щодо яких здійснено аналіз дотримання вимог законодавства.

З-поміж іншого, проводився щоденний моніторинг застосування роздрібних цін на 28 найменувань товарів, що мають істотну соціальну значущість і перелік яких визначено Постановою КМУ від 06.03.2022 №223.

Також здійснювався аналіз декларування зміни роздрібних цін на продукти харчування, лікарські засоби та вироби медичного призначення 54 суб’єктами господарювання, що проваджують свою діяльність на території Чернігівської області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux