Фахівцями Держпродспоживслужби за минулий тиждень здійснено 21393 перевірки щодо дотримання суб’єктами господарювання карантинних вимог
опубліковано 28 вересня 2021 року о 12:08

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови № 1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19. Відповідні зміни набрали чинності з 20 вересня 2021 року.

Уряд продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 грудня 2021 року. За новими нормами, вакциновані українці отримають привілеї у «жовтій» та «червоній» зонах.

По всій Україні введено жовтий рівень епідемічної небезпеки, відповідно до якого спрощено вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з «жовтими» чи «зеленими» COVID-сертифікатами.

Водночас обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80 % організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтого» чи «зеленого» COVID-сертифікату.

Таким чином, вакциновані українці після переходу в «жовту», «помаранчеву» і «червону» зону зможуть відвідувати масові заходи, спортзали, установи культури та заклади громадського харчування, але й працівники цих закладів повинні бути щеплені.

Кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень, залишається за власником.

За даними Міністерства охорони здоров'я, згідно з показниками захворюваності на COVID-19, станом на 27.09.2021 року 5 областей знаходяться у «помаранчевій» зоні епідемічної небезпеки (Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська, Тернопільська та Черкаська області).

У «помаранчевій» зоні будуть застосовуватися обмеження «жовтого» рівня. Плюс додаткові обмеження на свій розсуд зможуть вводити місцеві влади.

Відповідно до пункту 36 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», передбачено посилення Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти, закладах громадського харчування, фізичної культури та спорту, на ринках, у закладах, що надають послуги з розміщення, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів.

Також Держпродспоживслужбою здійснюються заходи щодо дотримання суб’єктами господарювання встановлених вимог до функціонування в умовах адаптивного карантину, зокрема дотримання вимог щодо носіння масок в громадських будинках та спорудах, під час проведення масових заходів, дотримання соціальної дистанції, здійснення визначених заходів дезінфекції (із залученням засобів масової інформації для висвітлення процесу та результатів).

Так, фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби за період з 20.09.2021 по 26.09.2021 здійснено 21393 заходів нагляду, порушення встановлено на 2233 об’єктах (10,4 %), тобто на кожному десятому перевіреному об’єкті. До порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема надано 2243 приписів (пропозицій), складено 394 протоколи, у 549 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 265 випадках поінформовано органи Національної поліції.

У тому числі перевірено:

8005 об'єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків), порушення щодо недотримання суб’єктами господарювання протиепідемічних заходів встановлено на 1084 об'єктах (14 %), тобто на кожному сьомому перевіреному об’єкті. За недотримання вимог протиепідемічних заходів надано 960 приписів (рекомендацій), складено 236 протоколів про адміністративне правопорушення, у 220 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 106 випадках поінформовано органи Національної поліції;

5700 об'єктів торгівлі непродовольчими товарами, порушення встановлено на 586 (10,3 %) об’єктах, тобто майже на кожному дев’ятому перевіреному об’єкті. За результатами перевірок складено 69 протоколів, надано 532 приписи (рекомендації), у 146 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 80 випадках поінформовано правоохоронні органи;

2572 закладів громадського харчування, із них на 263 (10,2 %) об’єктах встановлено порушення дотримання вимог щодо протиепідемічних заходів, тобто у кожному десятому перевіреному закладі, за результатами проведених перевірок надано233 приписи (рекомендації), складено 32 протоколи, у 64 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 39 випадках поінформовано органи Національної поліції;

659 перукарень та салонів краси, на 72 (11 %) обʼєктах встановлено порушення санітарних вимог, що майже в кожному дев’ятому перевіреному обʼєкті. До порушників застосовувались відповідні заходи, зокрема надано 63 приписи (рекомендації), складено 5 протоколів, у 22 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 13 випадках поінформовано органи Національної поліції;

2758 інших об’єктів нагляду (агропромислові ринки, аптеки, ТРЦ, розважальні заклади, об’єкти водозабезпечення, транспорт тощо), на 319 об’єктах встановлено порушення (12 %), тобто майже на кожному дев’ятому об’єкті. За результатами перевірок надано 297 приписів (рекомендацій), складено 35 протоколів, у 48 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 19 випадках поінформовано органи Національної поліції.

668 дошкільних закладів освіти, порушення встановлено у 58 закладах (8,7 %), тобто у кожному одинадцятому перевіреному закладі, за результатами обстежень складено 18 протоколів, надано 50 приписів (пропозицій), у 18 випадках поінформовано органи місцевої влади, у 2 - органи Національної поліції;

977 закладів загальної середньої освіти, порушення встановлено у 107 закладах (11 %), тобто майже у кожному дев’ятому перевіреному закладі; за результатами обстежень надано 100 приписів (пропозицій), складено 26 протоколів, у 29 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 6 випадках поінформовано органи Національної поліції;

25 ВНЗ, ПТУ, коледжів, технікумів та 29 гуртожитків, порушення встановлено в 3 закладах освіти (12 %) та 29 гуртожитках, за встановлені порушення складено 5 протоколів, надано 8 приписів; у 2 випадках поінформовано органи місцевої влади.

З метою вирішення нагальних питань у період карантину фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у 146 засіданнях регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з наданням відповідних пропозицій.

У регіонах розроблено комунікаційні плани щодо проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед населення через ЗМІ, соціальні мережі та інші канали комунікації, спрямованої на недопущення поширення COVID-19.

З метою інформування населення щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, Держпродспоживслужбою за зазначений період проведено 219 заходів з інформування населення (телебачення, соціальні мережі та інтернет-видання, засоби масової інформації) та здійснено 10925 інформаційно-просвітницький захід (роз’яснення, бесіди, листівки тощо).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux