Держпродспоживслужбою на постійній основі здійснюється робота щодо запобігання порушень у сфері ціноутворення
опубліковано 09 червня 2021 року о 15:35

Фахівцями сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області з початку 2021 року проведено 4 планові заходи державного нагляду (контролю), зокрема у сфері дотримання вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін (тарифів) суб’єктами господарювання які надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення в Житомирській області.

Під час проведених перевірок було виявлено, що суб’єктами господарювання при здійсненні розрахунку тарифів на зазначені послуги завищено деякі статті витрат, а саме: прямі витрати на оплату праці та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування виробничого персоналу, витрати, які пов’язані з використанням електроенергії для технологічних потреб та цін/тарифів на електроенергію, витрати на сплату податків, зборів та інших передбачених законодавством обов’язкових платежів; що є порушенням вимог Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869 (зі змінами).

Крім того, в ході перевірок встановлено, що підприємства в умовах дії договорів, укладених до 01.05.2019 при здійсненні нарахування споживачам плати за надані послуги застосовували нові тарифи які встановлені органом місцевого самоврядування до 01.05.2019, тобто після введення в дію в повному обсязі Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

За результатами проведених заходів державного нагляду (контролю) суб’єктам господарювання надано 4 приписи, тим самим зобов’язано комунальні підприємства повернути споживачам зайво нараховану плату за надані послуги з централізованого водопостачання та водовідведення в сумі 305,4 тис. грн та в подальшому дотримуватись вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін (тарифів).

Також, до перевірених суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції на суму 36,9 тис. грн, а також до посадових осіб застосовано адміністративні санкції в розмірі 5,1 тис. грн.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області на постійній основі здійснюють роботу щодо запобігання порушень у сфері ціноутворення та забезпечення встановлення економічно обґрунтованих тарифів, зокрема на комунальні послуги.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux