Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області взяли участь в розробці нового меню для дошкільнят
опубліковано 23 вересня 2021 року о 14:42

Над новим меню для дошкільнят, яке незабаром впровадять у дитсадках Черкас, тривалий час працювала робоча група з фахівців Департаменту освіти Черкаської міської ради, Асоціації кулінарів України, Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, технологів тощо.

Для кухарів дошкільних навчальних закладів Черкас у Східноєвропейському університеті імені Рауфа Аблязова провели одноденний семінар-практикум: «Нове меню для дошкільнят, закладів дошкільної освіти міста: розробка, технології, впровадження».

Аби кухарі могли розібрати основні складові нового меню, відпрацювати технологічні прийоми приготування нових страв, семінар був організований з інтерактивом із залученням провідних фахівців кулінарної галузі та смарт-технологій.

«Переконана, що при комплексному підході і наполегливості нам вдасться принципово змінити харчування черкаських дошкільнят. Ми хочемо, щоб дітки зранку з великою радістю збирались до садочків, бо там доброзичливі вихователі розкажуть їм щось нове, вони весело проведуть час із друзями і смачно та корисно поїдять. А це і є головна мета всієї реформи», - підкреслила профільна заступниця міського голови Анастасія Чубіна.

Участь у семінарі-практикумі взяла і начальниця Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в області Ольга Мізінова.

«Питання харчування дітей у закладах дошкільної освіти міста є пріоритетним у діяльності Держпродспоживслужби області. Оскільки одним із важливих чинників, які впливають на здоров’я дітей, є правильно організоване харчування в закладах дошкільної освіти», – зазначила вона.

За словами Ольги Мізінової, приблизні чотиритижневі меню на осінній період для закладів дошкільної освіти міста знаходяться на погодженні в Черкаського міського управління Держпродспоживслужби міста, як це передбачено Порядком організації харчування.

Окрім забезпечення дотримання Порядку організації харчування у закладах освіти та нових норм харчування, у виступі начальниці Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби області піднімалися питання оснащення та модернізації харчоблоків сучасним технологічним і холодильним обладнанням.

Ольга Мізінова наголосила, що Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням дітей достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, дотриманням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм.

Відповідальність же за планування та організацію харчування в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник, керівник відповідного закладу, а також постачальник харчових продуктів та послуг із харчування.

Нагадаємо

Цього року відбулися зміни щодо харчування дітей у закладах освіти. Із квітня набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Відповідно до нового Порядку організації харчування технології приготування та рецептури страв були змінені саме для того, щоб зробити акцент на приведенні до відповідності калорійності до фізіологічних потреб малечі, зменшенні кількості солі, цукру та наявності відповідних наборів макро- і мікроелементів та вітамінів, яких потребує дитина кожного сезону. Нове меню буде чотиритижневим, і жодна зі страв протягом місяця не повторюватиметься.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux