27 серпня фахівці управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області спільно зі спеціалістами Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби провели практичний тренінг на базі Звенигородського управління територіального органу. Тренінг організовано з метою підвищення обізнаності та посилення готовності реагування співробітників у випадку спалаху грипу птиці.
Участь у заході взяли керівники та фахівці управлінь у м. Черкаси та районах області Головного управління, керівники відділів Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, начальники та відповідальні за протиепізоотичну роботу, фахівці районних та міських державних лікарень ветеринарної медицини, директори міжрайонних та районної лабораторій Держпродспоживслужби.
У ході теоретичної частини навчань учасники обговорили епізоотичний стан щодо інфекційних захворювань тварин в області, виконання планових та моніторингових досліджень на інфекційні захворювання, а також визначили першочергові заходи із забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на Черкащині.
Особливу увагу під час навчань звертали на чітке дотримання алгоритму дій фахівців ветеринарної медицини у випадках підозри чи виникнення особливо небезпечних інфекційних хвороб тварин, включених до списку Міжнародного епізоотичного бюро.
Окремо учасники опрацювали методи діагностики та заходи при підозрі захворювання птиці на грип. Значну увагу було приділено проведенню розслідувань, відбору біологічного матеріалу, лабораторній діагностиці тощо.
Обговорені в ході теоретичної частини навчань питання були закріплені практичними заняттями.
Довідково
Згідно з оперативними даними, з початку 2021 року в Черкаській області проведено 4250 досліджень на грип птиці з негативним результатом.