Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області розповіли, як купувати онлайн безпечно
опубліковано 26 травня 2021 року о 14:49

Сьогодні все більше людей надають перевагу покупкам онлайн, адже привілеї такого способу придбання товару очевидні: не потрібно витрачати багато часу, є можливість купити необхідні речі не виходячи з дому, економія завдяки промокодам, кешбек-сервісам та іншим заохочувальним програмам лояльності. Але, все ж таки, варто пам'ятати, що й тут є свої «підводні камені».

На що завжди необхідно звертати увагу під час придбання товарів через інтернет, щоб не бути ошуканим і отримати задоволення від покупки?

1. Добросовісність та репутація продавця проявляється у висвітлені на електронній торговельній платформі його повної достовірної інформації: найменування суб’єкта господарювання, адреса, телефон, вид господарської діяльності, - це є своєрідним куточком споживача.

2. Перед тим, як замовити товар, обов’язково дізнайтеся всю інформацію про продукцію та виробника. Ви маєте право вимагати у продавця наступну інформацію про товар:

назва товару, номінальна кількість (маса, об’єм, розмір), умови використання;

дата виготовлення, строк придатності та умови зберігання;

відомості про вміст шкідливих для здоров’я речовин, генетично модифікованих організмів;

найменування та місцезнаходження виробника;

гарантійні зобов’язання виробника (виконавця);

сертифікат, якщо продукція підлягає обов’язковій сертифікації;

дані про ціну (тариф), включаючи плату за доставку, умови оплати;

строк доставки товару або надання послуги.

3. Оплачуйте товар тільки під час отримання, після повного його огляду. Обов’язково зберігайте всі документи, що підтверджують зв’язок із продавцем та факт оплати товару.

4. Покупець має право розірвати укладений через інтернет договір і повернути товар належної якості протягом 14-ти днів з моменту одержання товару. Товар неналежної якості, в першу чергу, підлягає усуненню недоліків.

5. Покупець, реалізуючи своє право на обмін (повернення) товару, придбаного через інтернет, повинен надіслати на адресу продавця претензію-повідомлення з описом вкладеного у посилку (в межах 14 днів). Складність у повернені товару може виникати через цілісність його коробки (упаковки).        

Доволі часто можна зустріти таку умову, що товар повинен бути повністю укомплектований, а цілісність упаковки має відповідати тій, яка була на момент продажу. Проте, як тоді можна перевірити якість товару, якщо спочатку його потрібно розпакувати?

Зверніть увагу! Ви маєте право на ознайомлення зі змістом посилки, але слід враховувати, що товар при поверненні (обміні) має бути у повній його комплектації, інакше це зробити набагато складніше.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux