Фахівці Держпродспоживслужби Тернопільщини провели моніторинг та перевірку застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які передбачені в програмі «Доступні ліки»
опубліковано 16 грудня 2020 року о 14:37

На виконання доручення  Держпродспоживслужби  та віце-прем’єр-міністра України Сектор контролю за цінами Головного управління Держпродспоживслужби  в Тернопільській області щомісячно проводить  моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які внесені до Реєстру  лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, затвердженого наказом МОЗ України від 26. 07. 2017р. №356 та беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки».

Новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, затверджено наказом від 11.08.2020 р. № 1851  та оприлюднено на сайті МОЗ 12 серпня 2020 року. У зв’язку з цим втратив чинність наказ МОЗ від 01.06.2020 р. № 1284, яким затверджувався попередній Реєстр.

На відміну від попереднього Реєстру, який містив 246 позицій лікарських засобів, новий містить 264 позиції, з яких 85 відшкодовуються повністю, а це на 8 позицій більше, ніж раніше.

З 264 лікарських засобів 200 передбачено для лікування серцево-судинних захворювань, 48 – для діабету ІІ типу, 15 – для бронхіальної астми та один лікарський засіб для лікування ревматичних хвороб.

Так,  за листопад поточного року 28 аптечних закладів надали інформацію про рівень цін, на лікарські засоби, які внесені до Реєстру  лікарських засобів, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». З поданої інформації працівники Сектору проаналізували 4228 цін на лікарські засоби.

Крім того, фахівці Сектору контролю за цінами Головного управління, за зверненням мешканки на «Урядову гарячу лінію» та у відповідності до одержаного Погодження на  здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю) у сфері господарської  діяльності  Аптеки №20  «Подорожник» у м. Бучач,  провели позапланову перевірку  щодо дотримання вимог законодавства при формуванні, встановленню та застосуванню цін на препарат «Еналаприл».

Перевіркою встановили,  що препарат «Еналаприл Дарниця» табл. 10 мг.№20   мережі аптек «Подорожник Тернопіль»  реалізується по роздрібній ціні 9,27 грн за упаковку (сума відшкодування  5,55 грн.).  Роздрібна ціна сформована відповідно до чинного законодавства, з врахуванням граничного рівня торговельної надбавки 15%. Вартості вказаного препарату по ціні 11 гривень чи 12 гривень, як вказано у зверненні,  в мережі аптек «Подорожник Тернопіль» не виявлено.

Даний препарат віднесено до переліку ліків, що можуть відпускатись по програмі «Доступні ліки» за наявністю відповідного рецепту. Однак, в мережі аптек «Подорожник Тернопіль» відсутній рецепт на “Еналаприл Дарниця”, виданий заявниці та  вказані ліки в рамках реімбурсації  не відпускались.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux