Фахівці Держпродспоживслужби Полтавщини продовжують моніторинг формування державних регульованих цін у рамках Урядової програми «Доступні ліки»
опубліковано 06 жовтня 2020 року о 15:51

За 9 місяців 2020 року фахівці відділу контролю за регульованими цінами Головного управління проаналізували 173 тисяч цін на лікарські засоби з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення. Щомісяця опрацьовується інформація від 55 до 83 аптечних закладів.

Більш розлого з теми – за посиланням: http://polvet.gov.ua/uk/news/golovne-upravlinnya-derzhprodspozhyvsluzhby-v-poltavskij-oblasti-prodovzhuye-monitoryng-formuvannya-derzhavnyh-regulovanyh-tsin-v-ramkah-uryadovoyi-programy-dostupni-liky/

Контроль за правильністю застосування суб’єктами господарювання граничних оптово-відпускних цін, роздрібних цін а також граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок до цін на ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню з бюджету здійснюється шляхом ретельного аналізу інформації, отриманої від аптечних закладів.

Нагадаємо споживачам, що з урахуванням затверджених Урядом граничних розмірів надбавок Міністерство охорони здоров’я України встановлює фіксовані оптово-відпускні та роздрібні ціни у Реєстрах лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

Проведеною роботою за 2020 рік встановлено порушення діючого законодавства по ціноутворенню, а саме реалізація суб’єктами господарювання лікарських засобів, фактичні роздрібні ціни на які перевищували їх фіксований розмір та завищення граничної торговельної надбавки.

Так наприклад, у серпні суб’єктом господарювання був реалізований лікарський засіб Аллеста®, таблетки, сила дії 40 мг, № 30 по роздрібній ціні 80,35 грн., при фіксованому розмірі 76,34 грн. за упаковку, або завищено на 4,01 гривні.

Відповідно до рекомендацій Головного управління аптечними закладами усунуті виявлені порушення по ціноутворенню.

Крім того інформуємо, що Міністерством охорони здоров’я України наказом від 11.08.2020 р. № 1851 затверджено нову редакцію Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 7 серпня 2020 р (далі — Реєстр).

У зв’язку з цим попередня його редакція, затверджена наказом МОЗ від 01.06.2020 р. № 1284, втратила чинність.

На відміну від попереднього Реєстру, який містив 246 позицій лікарських засобів, новий містить 264 позиції, з яких 85 відшкодовуються повністю, що на 8 позицій більше, ніж раніше.

З 264 лікарських засобів 200 передбачено для лікування серцево-судинних захворювань, 48 – для діабету ІІ типу, 15 – для бронхіальної астми та один лікарський засіб для лікування ревматичних хвороб.

Головне управління і надалі буде спрямовувати роботу на запобігання випадкам порушень державної дисципліни цін на лікарські засоби, з метою створення можливостей для пацієнтів отримувати лікарські засоби за доступними цінами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux