Фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградської області не допустили до реалізації на агропродовольчих ринках понад 8,5 тонн неякісних продуктів
опубліковано 02 лютого 2021 року о 10:44

За результатами досліджень, проведених Державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи на ринках, у 2020 році до реалізації недопущено харчові продукти та сировину загальною вагою 8 тонн 516 кг, а саме: м'ясо великої рогатої худоби, м'ясо свинини, рибу та рибопродукти, молоко і молокопродукти, яйця, продукцію рослинного походження та інші харчові продукти.

Під час проведення експертизи виявлено 203 випадки інвазійних хвороб тварин (ехінококоз, фасціольоз, дикроцеліоз) та 135 випадків незаразних хвороб (аспірація легень, запалення, переродження внутрішніх органів та інші). Відповідно 766 кг м’яса та субпродуктів було направлено на утилізацію.

Причинами недопущення до реалізації молока і молокопродуктів загальною вагою 2 тонни 897 кг стали незадовільні органолептичні показники, а саме: гіркий присмак, підвищений рівень кислотності, ІІІ ступінь чистоти, порушення правил торгівлі (реалізація молока у використаних пластикових пляшках). До того ж через хворобу корів на мастит 567 кг молока від них також не допустили до реалізації.

Також повернуто власникам 28 080 шт. яєць через відсутність супровідних документів, порушення маркування, забруднення тощо.

4 тонни 823 кг продукції рослинного походження не допустили до реалізації, через перевищений рівень нітратів та незадовільні органолептичні показники (продукція уражена хворобами, гнила).

Готові харчові продукти промислового виготовлення (хамса у промисловій упаковці) вагою 5 кг не допущено до реалізації з причини порушення маркування.

Працівники державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби області в межах своєї компетенції постійно взаємодіють з адміністрацією ринків: здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за виконанням вимог Ветеринарно-санітарних правил для ринків, реалізацією продукції тваринного і рослинного походження, безпечної у ветеринарно-санітарному відношенні.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу: продукція, що реалізується в місцях несанкціонованої торгівлі без дотримання належного температурного режиму, не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності. Вживання таких продуктів харчування може призвести до харчових отруєнь, інфекційних захворювань та нашкодити здоров’ю.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux