Фахівці Держпродспоживслужби долучилися до вебінару щодо впровадження пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока»
опубліковано 15 червня 2020 року о 11:59

За сприяння Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та в рамках діяльності швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України»  11 – 12 червня відбувся вебінар щодо впровадження пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока».

Мета вебінару - підвести проміжні підсумки реалізації Пілотного проєкту із запровадження програми контролю сирого молока та проаналізувати перші засвоєнні уроки з точки зору операторів ринку та компетентного органу. Серед іншого, обговорили проблемні питання і потенційні шляхи їх вирішення, окреслили напрями подальшого розвитку.

Захід проходив у форматі онлайн та зібрав понад 80 учасників, серед яких були представники Мінекономіки, Держпродспоживслужби України, Посольства Швейцарії, спеціалісти галузевих асоціацій, а також учасники Пілотного проєкту, а саме обласні інспектори, лабораторії, делегати з відбору зразків, виробники та переробники молока.

Перший день вебінару почався з вітального слова заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергія Глущенко: «Зараз ми перебуваємо в періоді трансформації та формування нового законодавства. Програма «Молочний модуль», що була  розроблена в рамках швейцарсько-українського проєкту з безпечності молока, є продовженням пілотного проєкту. Молочний модуль покликаний значно спростити виконання та дотримання вимог законодавства».

Т. в. о. Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко зауважила, що проміжні підсумки пілотного проєкту матимуть позитивний ефект як і для бізнесу, так і для інспекторів для оцінки результатів контролю. «Дуже добре що в рамках пілотного проєкту лабораторії забезпечили обладнанням і це дало змогу отримати результати, які сьогодні будуть презентовані. Хоч це і проміжні результати, але вони є досить показовими, і я сподіваюся що ми зробимо все для того, аби ця система була впроваджена на всій території України», - відзначила вона.

Заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні, Посольство Швейцарії в Україні Віктор Шуткевич наголосив: «Ще з підписання міжурядової угоди між Україною та EFTA y 2011 році, українська сторона звернулася із запитом до Швейцарії про підтримку сфери забезпечення безпечності молока. Впровадження пілотного проєкту нас надихнуло на те, що варто продовжувати цей напрям, щоб разом вийти на той рівень, коли програма контролю сирого молока буде поширюватися на національному рівні, аби наше населення споживало безпечні та якісні молочні продукти. Це наша спільна мета!»

Місцевий керівник Програми Ігор Кравченко окреслив напрями роботи нової швейцарсько-української Програми на наступні три роки, в рамках якої, зокрема, надаватиметься технічна підтримка реалізації програми контролю сирого молока в Україні.

Координатор компоненту «Молочний сектор» Ірина Висоцька розповідала учасникам про важливість пілотного проєкту та чому необхідно його продовжувати. Актуальною інформацією поділилася провідний міжнародний експерт SAFOSO Ізабель Лечнер розповіла як проводять контроль сирого молока у Швейцарії сьогодні. Наразі у Швейцарії 533 000 дійних корів у 20 000 фермерських господарствах, середній розмір стада яких налічує лише 26 корів.

Другий день вебінару розпочався із дискусії про основні виклики та обмежуючі фактори поточного Пілотного проєкту. Учасники мали змогу почути експертні думки працівників Мінекономіки та Держпродспоживслужби як центрального апарату так і залучених територіальних органів у пілотних областях. Окрім того, учасники обговорили – кроки, які необхідно зробити для того, щоб залучити більшу кількість операторів ринку до участі у пілотному проєкті, а ще важливіше - окреслили шляхи для подальшого розвитку. На завершення заходу провідні міжнародні експерти SAFOSO Марко Ді Нарді та Ізабель Лечнер підбили підсумки та поінформували про наступні кроки.

Захід проводився за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). www.qftp.org   

Довідково

Пілотний проєкт «Програма контролю сирого молока» реалізовується у чотирьох областях: Харківська, Вінницька, Миколаївська та Полтавська. за фінансування Швейцарії було придбане для чотирьох лабораторій Держпродспоживслужби в пілотних областях необхідне обладнання та реактиви для проведення лабораторних досліджень сирого молока за показниками: кількість соматичних клітин (КСК), загальне бактеріальне забруднення (ЗБЗ), точка замерзання й відсутність інгібіторів.  Таким чином на період пілотного проєкту дослідження молока для господарств з виробництва молока є безкоштовними. Також розроблене програмне забезпечення «Молочний модуль» для автоматичного збору результатів досліджень, підрахунку середнього геометричного значення для ЗБЗ та КСК.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux