Фахівці Держпродспоживслужби Чернігівщини виявили порушення у сфері формування цін на товари протиепідемічного призначення
опубліковано 17 листопада 2020 року о 14:46

З 18 травня 2020 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення».

Відповідно до цієї Постанови суб’єкти господарювання повинні декларувати намір підвищити роздрібну ціну більш ніж на 5% на товари, включені до переліку соціально значущих товарів.

На підставі звернення і за погодженням з Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів фахівці Сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області провели позапланову перевірку щодо правомірності підвищення ціни на лікарський засіб «Paracetamol» (табл. 500 мг №10) та засоби індивідуального захисту (маски медичні і рукавички) суб’єктом господарювання, що здійснює свою діяльність на фармацевтичному ринку.

Під час перевірки було встановлено, що суб’єктом господарювання здійснювалась реалізація лікарського засобу «Paracetamol» (табл. 500 мг №10) та засобів індивідуального захисту (маски медичні і рукавички) за ціною, що з 18.05.2020 року зростала більше ніж на 5 відсотків до роздрібної ціни без процедури декларування зміни цін.

Відтак суб’єктом господарювання були порушені вимоги п.3 Порядку декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення, необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року № 341. Це є порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

До суб’єкта господарювання застосовано адміністративно-господарську санкцію згідно зі статтею 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення».

Посадову особу суб’єкта господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафу у розмірі, визначеному статтею 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За результатами перевірки суб’єктом господарювання вжито заходи по усуненню порушення шляхом приведення цін у відповідність до Порядку декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення, необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux