16 грудня у Чернігові пройшов навчальний вебінар «Державна політика у сфері освіти: реалізація на місцях» за участю начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрія Павлішена.
Під час свого виступу Юрій Павлішен ознайомив учасників навчання - начальників відділів освіти територіальних громад - з основними вимогами до організації безпечного харчування у закладах освіти, в тому числі законодавчими актами, які регламентують здійснення державного контролю у сферах безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства.
За словами Юрія Павлішена, при організації харчування у закладах освіти слід звертати особливу увагу на вибір постачальників харчових продуктів (вони повинні бути зареєстровані як оператори ринку або мати відповідний експлуатаційний дозвіл ), і на дотримання гігієнічних вимог. Також необхідно виконувати вимоги щодо приміщень харчоблоків, технологічного обладнання та його розміщення, слідкувати за дотриманням учнями правил особистої гігієни в приміщенні їдальні чи буфету, забезпечувати відповідну відстань між обідніми столами і роздачею чи вікном (дверима) для прийому брудного посуду тощо.
Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області озвучив базові вимоги до постачальників харчових продуктів і до суб'єктів господарювання, які надають послуги з харчування дітей.
Окремо Юрій Павлішен зупинився на питанні впровадження і функціонування у закладах освіти системи НАССР, суть якої полягає у постійно діючих, документально зафіксованих правилах (процедурах), ознайомив учасників вебінару з її основними принципами, що базуються на проведенні аналізу небезпечних факторів, визначенні критичних точок із забезпеченням їх контролю та відповідним документуванням.
Законодавством був встановлений перехідний період тривалістю 3 роки щодо обов'язкового впровадження системи НАССР операторами ринку харчових продуктів. Останній термін минув 20 вересня 2019 року. З цього часу впровадження НАССР стало обов'язковим для всіх операторів ринку харчових продуктів, у тому числі і на малих потужностях.
На завершення вебінару керівник Держпродспоживслужби Чернігівщини області довів до відома присутніх інформацію про відповідальність за порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, акцентував увагу на забезпеченні умов для безпечного харчування школярів і вихованців дитячих садків в умовах карантинних обмежень, на безумовному виконанні протиепідемічних заходів.
«Під час карантину організація харчування дітей у школах і дитсадках має певні особливості, але вимоги залишаються незмінними – безпека і здоров'я дітей», - наголосив Юрій Павлішен.