Щоб запобігти поширенню коронавірусу на Черкащині, фахівці Держпродспоживслужби області у лютому 2021 року провели 376 перевірок.
Порушення санітарного законодавства фахівці Держпродспоживслужби встановили у 24% випадків, склали 26 протоколів про порушення санітарного законодавства, керівникам суб’єктів господарювання направили 83 приписи та пропозиції щодо усунення виявлених порушень.
Загалом, з початку 2021 року фахівці Держпродспоживслужби області провели більше 3600 перевірок, порушення санітарного законодавства встановили у 12% випадках. Зокрема перевірили:
· заклади продовольчої торгівлі – 1025, у 23% з них виявили порушення;
· заклади громадського харчування – 308, у 14,9 % з них виявили порушення;
· заклади непродовольчої торгівлі – 1998, у 4,7 % з них виявили порушення;
· агропродовольчі ринки – 124, у 12,1 % з них виявили порушення;
· дитячі дошкільні заклади – 104, на 3,8 % з них виявили порушення;
· заклади загальної середньої освіти – 54, на 12,9 % з них виявили порушення.
Найбільше виявили порушень в Христинівському, Драбівському, Чигиринському, Чорнобаївському, Канівському, Тальнівському, Кам`янському районі, Черкасах та Умані.
Найбільш характерними порушеннями є недотримання дезінфекційного, маскового режиму, відсутність температурного скринінгу працівників, відповідного маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами, не організовано централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, з подальшою утилізацією.
За результатами цих перевірок склали 94 протоколи про адмінправопорушення у сфері санітарного законодавства, керівникам суб’єктів господарювання направили 385 приписів. Також направили 208 пропозицій щодо усунення виявлених порушень, на адресу органів влади, місцевого самоврядування, причетних управлінь, відомств, організацій.
Держпродспоживслужба області продовжує здійснювати необхідні профілактичні заходи щодо запобігання поширення коронавірсуної інфекції COVID-19 на території Черкащини.