Експорт українського морозива за 4 місяці 2021 року збільшився на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року та склав 2300,9 тонн. Загалом за останні п’ять років експорт збільшився у півтора рази – з 4464,2 тонн у 2016 році до 6743,0 тонн у 2020 році. Про це йшла мова під час зустрічі Голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької та Президента Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Ігоря Бартковського.
Сьогодні українське морозиво експортується в понад 50 країн світу. Найбільше реалізується продукту до Молдови, Китаю, Ізраїлю, Болгарії, Литви та Чехії. Разом з тим, до країн Євросоюзу в поточному році експортовано 1077,4 тонн, або 46,8% від загального обсягу експорту.
«Зростання експорту свідчить про високу якість української продукції, яка цінується як в Україні, так і за її межами. Приємно, що майже половина українського експорту морозива приходиться на країни ЄС, із якими сьогодні інтенсифікується торгівля за багатьма торговельними позиціями», - зазначила Владислава Магалецька.
Обсяги імпорту морозива в Україну коливаються в межах 101-1031 тонн. Основними країнами-імпортерами виступають Франція, Молдова, Італія, Румунія, Польща, Словенія, Литва та Латвія.
Нагадаємо, Держпродспоживслужба відіграє важливу роль у ефективності українського експорту. Її завданням є подолання технічних перешкод в торгівлі та забезпечення державних гарантій щодо дотримання вимог країн-партнерів.