На початку цього року Канада відкрила свій ринок для українських яблук. І важливим елементом цього процесу стало затвердження Канадським агентством з контролю якості харчових продуктів Програми експорту українських яблук (Malus domestica) до Канади.
Держпродспоживслужба розробила дорожню карту для українського виробника із врахуванням українського законодавства та Програми, яка оприлюднена на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби у розділі «Міжнародне співробітництво» ‒ «Фітосанітарія» ‒ «Фітосанітарні вимоги країн»
По-перше, експортери, підприємства-виробники та пакувальники повинні бути зареєстровані в Держпродспоживслужбі та внесені до Переліку експортерів, виробників та пакувальників українського яблука до Канади.
Для включення особи до Переліку необхідно вжити заходи на всіх етапах виробництва щодо відсутності або наявності шкідливих організмів, що регулюються в Канаді. І ці заходи мають здійснюватися під контролем Держпродспоживслужби та підтверджуватись окремо для кожного маркетингового року актом про результати нагляду. Це важлива умова для подальшого експорту.
Тому перший крок майбутнього експортера звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби за місцем провадження господарської діяльності для проведення обстеження місць виробництва (вирощування) та місць зберігання (сортування, пакування) щодо виявлення шкідливих організмів, що регулюються в Канаді та відповідності вимогам Програми.
Зазначаємо, що обстеження може проводитися одночасно на виявлення декількох видів шкідливих організмів у випадках відповідності фенологічних фаз періоду вегетації рослин та біології розвитку таких організмів. Держпродспоживслужба спільно із європейським проєктом EU4SaferFood підготували інформаційні матеріали, де детально розписано Порядок проведення обстеження.
Другий крок після проведення обстеження – направити лист-заяву та копію акта до Держпродспоживслужби. В листі обов’язково зазначити інформацію англійською та українською мовами про адресу (юридичну та фактичну) підприємства виробника/пакувальника/експортера та їх назви.
І третій крок після внесення до Переліку – останній! Оформлення фітосанітарного сертифіката: для цього необхідно звернутися до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби.
Варто зауважити, що за вимогою Канадського агентства з контролю якості харчових продуктів до того як буде виданий фітосанітарний сертифікат та відправлений вантаж з України, канадський імпортер має отримати дозвіл компетентного органу Канади на імпорт продукції.
Важливо! Держпродспоживслужба повинна мати можливість відстежити будь-яку невідповідну партію у пакувального підприємства та виробника.
Особа, включена до Переліку експортерів, виробників та пакувальників українського яблука до Канади має вжити заходів щодо захисту продукції під час зберігання, пакування, завантаження та транспортування від зараження шкідливими організмами.
Зверніть увагу, що у разі виявлення регульованого шкідливого організму під час експортного контролю або під час контролю в пункті призначення призведе до негайного призупинення участі відповідального зареєстрованого експортера в Програмі на решту експортного сезону.