Донеччина: робота в сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини в 2023 році
опубліковано 08 лютого 2024 року о 11:43

У підвідомчих Держпродспоживслужбі державних ветеринарних установах області фактично працюють 532 особи, серед яких 252 працюють в лабораторній мережі. Таким чином, 280 працівників ветеринарних лікарень є дотичними до ліквідації спалахів особливо небезпечних гострозаразних карантинних хвороб тварин. З цієї кількості наразі ситуативно в області перебувають 106 працівників. Така скрутна ситуація в галузі є наслідком триваючих 10-й рік поспіль військових дій, свого часу - в зоні АТО/ООС, а наразі – вже в зоні бойових дій. 

За таких умов державним інспекторам Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області у сфері ветеринарної медицини доводиться підсилювати протиепізоотичну роботу, як безпосередньо в осередках спалахів, так і при виконанні профілактичних протиепізоотичних заходів з діагностики, вакцинації, дезінфекції тощо, не зважаючи на оголошену обов’язкову евакуацію населення в регіоні, з чим службі вдається справлятись завдяки самовідданості спеціалістів. У сферах безпечності харчових продуктів і ветмедицини робоче навантаження фахівців є значним.

Планування протиепізоотичних заходів проводиться з урахуванням територій і поголів’я, що є наразі тимчасово окупованими (з метою подальшого оперативного вжиття превентивних заходів після деокупації, в залежності від ситуації та згідно планів по деокупації у складі відповідної ради Обласної військової адміністрації), при цьому в деокупованих територіальних громадах наразі вже тривають протиепізоотичні заходи. Все встановлене поголів’я тварин на контрольованій території області, що підлягало обробкам за віком, сезоном, фізіологічним станом та згідно прийнятої періодичності було у повній мірі охоплене протиепізоотичними заходами, що дозволило, не зважаючи на напруженість епізоотичної обстановки в Донецькій області й у сусідніх областях, що межують, – зберегти контрольованість, прогнозованість ситуації та благополуччя території області по особливо небезпечним, спільним для людей і тварин карантинним інфекційним захворюванням. Проведено 49 засідань місцевих державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при органах влади.

В минулому році в Донецькій області локалізовано 35 спалахів сказу (46 випадків інфікування), ліквідовано 16, у процесі ліквідації – 19; а також 1 спалах африканської чуми свиней (АЧС), у поточному році вже встановлено 12 спалахів сказу та 1 спалах АЧС. Державні ветеринарні інспектори та лікарі-епізоотологи активно задіяні в ліквідації наслідків масових випадків загибелі тварин після обстрілів, загалом за два роки відбулось щонайменше сімь таких ситуацій, де проведено санаційні заходи у сільгосппідприємствах при загибелі більше 2 тисяч голів тварин. Зафіксовані спалахи інфекційних хвороб локалізовано та ліквідовано вчасно, згідно чинних нормативів, в межах стандартних сценаріїв розвитку подій, без розповсюдження за прийняті межі карантинних зон, а випадків зараження людей від тварин або летальних наслідків серед населення не відбулося.

Попри складні обставини в області проводиться значна робота по запровадженню стандартів-принципів безпечності харчових продуктів НАССР в дошкільних та шкільних закладах освіти. За минулий рік було проведено 803 освітньо-роз’яснювальних заходів в цій сфері, розповсюджено 346 інформаційно-освітніх матеріалів, проведено 24 навчання, постійно триває держнаглядова категоризація операторів ринку харчових продуктів.

Держпродспоживслужбою Донеччини в 2023 році повністю виконано:

  • «План державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження» (46 зразків); 
  • «План державного моніторингу кормів» (15 зразків); 
  • «План державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження» (522 зразки).

У 2023 році в Державному реєстрі потужностей операторів ринку харчових продуктів в Донецькій області зареєстровано додатково 195 потужностей (плюс до існуючих понад 17500 операторів), а в 2024 – вже є плюс 37 потужностей. При цьому, припинили діяльність лише 29 операторів ринку за 2 крайні роки. 

Зареєстровано за 2 роки 96 пасік (загалом 1453 пасіки, 102400 сімей). 

За 2023 рік було відпрацьовано 28 повідомлень швидкого оповіщення щодо небезпечних харчових продуктів та кормів (RASFF), триває активний обмін інформацію та упереджувальні дії з операторами ринку в цьому напрямку, проводяться моніторингові обстеження-відвідування закладів харчової торгівлі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux