Дніпропетровщина: випадок ботулізму в Нікопольському районі
опубліковано 08 лютого 2024 року о 10:23

На Нікопольщині зафіксували випадок захворювання на ботулізм. Чоловік, у якого діагностували ботулізм, вживав у їжу сушено-копчену рибу (товстолоб), що була придбана у магазині продовольчих товарів одного з населених пунктів Нікопольського району.

Наступного дня у постраждалого з’явилися перші симптоми захворювання: нудота, блювання, пронос, слабкість та згодом її посилення, двоїння в очах, сиплість голосу. Проте по медичну допомогу до сімейного лікаря постраждалий звернувся лише на третій день після появи перших симптомів. У результаті чого постраждалого у стані середньої важкості направлено на госпіталізацію до лікувально-профілактичного закладу, де надано необхідну медичну допомогу та введено протиботулінічну сироватку – препарат, який блокує дію токсину ботулізму.

Після отримання екстреного повідомлення Нікопольським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено санітарно-епідеміологічне розслідування та позаплановий захід державного контролю (інспектування) суб’єкта господарювання, з яким пов’язано випадок ботулізму.

У ході санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що хворий придбав рибу «на вагу», без пакування та маркування. Крім того, при інспектуванні закладу продовольчої торгівлі, де було придбано рибу невідомого походження, виявлено порушення вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів. Зокрема, суб’єкт господарювання не має державної реєстрації потужності, на час інспектування заклад перебував у незадовільному санітарно-гігієнічному стані, відсутні засоби для належного прибирання та дезінфекції, відсутні умови для дотримання особистої гігієни персоналу, не ведеться результативна боротьба зі шкідниками та гризунами, а також до роботи допущено персонал, який не пройшов періодичний медичний огляд.

За результатами інспектування винесено припис про порушення вимог законодавства про харчові продукти, на керівника магазину складено протокол про адміністративне правопорушення, ухвалено рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів.

У зв’язку з відсутністю у магазині будь-яких супровідних документів та інформації про виробника риби невідомого походження, для встановлення оператора ринку, який постачав рибу, та з метою відповідного реагування Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області направлено лист до Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області.

Наразі постраждалий перебуває на лікуванні в інфекційному відділенні.

Укотре нагадуємо, що ботулізм – серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше - 8-36 годин.

Серед симптомів ботулізму: порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; сильно виражена сухість у роті; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість; запаморочення; короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп); ураження м’язів шиї та кінцівок.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Для запобігання захворюванню на ботулізм важливе значення має споживання доброякісних харчових продуктів. Купуючи їх, обов’язково звертайте увагу на термін придатності продуктів, зовнішні та смакові властивості. При виготовленні домашніх виробів необхідно дотримуватись технології приготування, режиму термічного оброблення, зберігання домашніх консервів.

До відома: протягом 2023 року на Дніпропетровщині зареєстровано усього 5 випадків захворюваності на ботулізм. Утім, з початку 2024 року по Дніпропетровській області зареєстровано уже 2 випадки захворювання на ботулізм. Зокрема, крім останнього випадку, у січні поточного року маємо випадок захворювання на ботулізм у м.Новомосковську: з симптомами порушень роботи шлунково-кишкового тракту та неврологічними проявами до швидкої допомоги звернувся місцевий 32-річний мешканець, який вживав у їжу рибну консерву без маркування, знайдену у сміттєвому контейнері. При своєчасному зверненні постраждалому надана відповідна медична допомога.

Тож у випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря по медичну допомогу, бо зволікання може призвести до смерті. Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та ваша родина!

Про стан захворюваності на ботулізм та заходи профілактики розповіла головна спеціалістка управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева під час пресконференцій на ТК «Відкритий», у ІА «Міст-Дніпро», ІА «Оператина служба новин» та інтерв’ю для ТК «Суспільне: Дніпро».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux