Спеціалісти Криворізького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області у складі робочих груп, спільно з представниками районних у місті рад, продовжують відпрацювання місць стихійної торгівлі харчовими продуктами на території міста Кривого Рогу. Рейди проводяться відповідно до п.5 Угоди про взаємодію з питань протидії незаконному продажу товарів у місті Кривому Розі.
Основна мета даних заходів – профілактика харчових отруєнь, токсикоінфекцій та можливого виникнення епідеміологічних ускладнень.
Так, минулого тижня відпрацьовано осередки несанкціонованої торгівлі в Саксаганському та Центрально-Міському районах міста.
Проводилася стихійна торгівля як овочевої продукції, так і продуктів харчування тваринного походження (молоко та молокопродукти, яйця, тушки курей та м'ясо свинини), що становить потенційну небезпеку для споживача. Представники робочої групи вжили заходів щодо припинення торгівлі, провели роз’яснювальні бесіди з торговцями щодо недопущення порушень вимог чинного законодавства.
Окрім того, одним з вагомих важелів регулювання масштабів стихійної торгівлі є попит споживачів. Адже не буде попиту – не буде пропозиції!
Тому велика увага приділяється проведенню роз’яснювальної роботи і з покупцями. Надаються роз’яснення щодо потенційної небезпеки стихійної торгівлі для споживача. Наголошується, що продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці чи приватні особи «з рук», не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Отже, їх споживання може спричинити небезпечні інфекційні захворювання.
Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продукти харчування у невстановлених місцях. Укотре звертаємо увагу, що на зупинках громадського транспорту, газонах та тротуарах здійснювати торгівлю заборонено!
Криворізьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області й надалі проводитиме відповідну роботу для усунення на території міста Кривого Рогу місць стихійного продажу харчових продуктів, які становлять безпосередню загрозу для життя та здоров’я населення.