З метою підвищення рівня знань працівників закладів дошкільної освіти та надання консультативно-методичної допомоги при складанні примірного чотиритижневого сезонного меню для харчування дітей працівниками Синельниківського районного управління проведено семінарське заняття з персоналом Петропавлівського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) № 4 «СОНЕЧКО» Петропавлівської селищної ради на тему «Основні принципи планування меню для дітей у закладах дошкільної освіти».
Реформа системи харчування у закладах освіти, розпочата в Україні у 2020 році, – це важливий крок до здоров’я та щастя дитини і суспільства тощо. Наразі це комплекс заходів, метою яких є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування та корисних харчових звичок і норм, віку дошкільнят і пори року. Основні принципи планування меню для дітей у дошкільних навчальних закладах на сьогодні визначені Постановою КМУ від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Основними вимогами до планування меню є :
- включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих приймань їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів повинні відповідати нормам харчування;
- дозволяється використовувати меню, рекомендоване МОЗ, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби;
- засновник державних і комунальних закладів освіти також може забезпечити розроблення меню як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів, які їм підпорядковані;
- примірне чотиритижневе сезонне меню може складатися медичним працівником закладу дошкільної освіти та затверджуватися керівником такого закладу;
- у разі постачання до закладу дошкільної освіти готових страв та/або послуг з харчування примірне чотиритижневе сезонне меню може складатися постачальником послуг з харчування (технолог, завідувач виробництва) та затверджуватися керівником оператора ринку харчових продуктів, що здійснює постачання готових страв та/або послуг з харчування;
- примірне чотиритижневе сезонне меню можна використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
Перелік документів, необхідних для отримання погодження меню:
- Заява на ім’я начальника Головного управління Держпродспоживслужби щодо погодження примірного чотиритижневого сезонного меню та асортименту буфету (у довільній формі).
- Примірне чотиритижневе сезонне меню, асортимент буфету, затверджені керівником (засновник, власник) закладу освіти, закладу оздоровлення та відпочинку, суб’єктом господарювання, який надає послуги з організації харчування (щонайменше у двох екземплярах), із зазначенням вікової категорії та наявності алергенів у стравах.
- Інформація щодо аналізу виконання норм споживання основних груп харчових продуктів, їхньої поживної та енергетичної цінності.
- Інформація щодо використаної технологічної документації на страви та кулінарні вироби, що входять до примірного чотиритижневого сезонного меню та асортименту буфету.
- Інформація щодо технологічної моделі, форми та способу організації харчування.