Дніпропетровщина: проведено семінар щодо організації харчування у закладах дошкільної освіти Новоолександрівської ОТГ
опубліковано 19 лютого 2024 року о 17:05

Під час дії воєнного стану частина закладів дошкільної освіти, у яких облаштоване укриття, функціонують за змішаною формою навчально-виховного процесу. Кратність харчування визначається з урахуванням режиму роботи. Якщо тривалість перебування у закладі становить більше чотирьох годин, то діти обов’язково забезпечуються харчуванням.

Для дитячого організму, що розвивається, надзвичайно важ­ливим є раціональне та збалансоване харчування.

Організація харчування у дитячих організованих колективах повинна здійснюватися з дотриманням норм харчування, які затверджені постановою КМУ від 24.03.2021 № 305, а також з дотриманням санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

Одним із основних етапів організації харчування є складання примірного чотиритижневого меню на кожен сезон року окремо. Незалежно від способу організації харчування розроблення примірного чотиритижневого сезонного меню може бути забезпечене засновником (засновниками) державних та комунальних закладів освіти як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів.

Меню, яке рекомендовано Міністерством охорони здоров’я України, може використовуватися у закладах освіти без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. З територіальним органом Держпродспоживслужби погоджується меню, яке складається закладом освіти самостійно.

На сьогодні Міністерством охорони здоров’я України рекомендовані примірні чотиритижневі меню на осінній і зимовий періоди для дітей дошкільного віку. У зв’язку з цим для розроблення примірного чотиритижневого меню на весняний період у Новоолександрівській ОТГ створена робоча група, до складу якої входять керівники, кухарі та медпрацівники закладів дошкільної освіти. З метою надання консультативно-методичної допомоги при складанні примірного чотиритижневого меню для харчування дітей у закладах дошкільної освіти громади до участі у семінарі із зазначеною групою запрошено спеціаліста Дніпровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Людмилу Петишко.

Під час засідання робочої групи розглянуто питання стосовно вимог до складання меню з урахуванням постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 та дотриманням принципів раціональності та різноманітності у харчуванні дітей. Окремо наголошено на організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами. Спеціалістом Дніпровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено гігієнічний аналіз, надано оцінку проєкту примірного чотиритижневого весняного меню та рекомендації щодо приведення його у відповідність до чинних вимог.

Діти у закладах дошкільної освіти, відповідно до норм споживання основних груп харчових продуктів при триразовому харчуванні у разі п’ятиденного перебування, повинні отримувати:

  • щодня овочі різноманітні, сезонні свіжі або заморожені. Квашені овочі можуть пропонуватися дітям віком від 4 років не частіше ніж три рази на тиждень;
  • щодня фрукти та ягоди різноманітні, сезонні свіжі або заморожені;
  • щодня хліб цільнозерновий; страви із злакових, зернових або бобових; молочні продукти; масло вершкове;
  • два рази на тиждень страви із риби; свинини, телятини, яловичини; страви з яєць; соки;
  • шість разів на тиждень страви з птиці;
  • протягом тижня 4 порції страв з картоплі.

У меню обмежується кількість цукру, солі. До трирічного віку додавання цукру при приготуванні страв не дозволяється.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux