Дніпропетровщина: організація харчування школярів у місті Павлограді в умовах воєнного стану
опубліковано 20 березня 2024 року о 16:01

Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує.

У місті Павлограді змішана форма навчання школярів організована у тих закладах освіти, де облаштовано найпростіші укриття. Наразі таких закладів загальної середньої освіти всього 10.

Спосіб організації харчування залежить від того, чи є у закладі харчоблок, яким чином він оснащений та чи є працівники, які готують їжу. Відповідно до п.15 постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», визначені такі способи організації харчування:

  • приготування та реалізація готових страв закладом освіти самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);
  • організація харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг). У такому разі штат їдальні (харчоблоку), буфету не належить до штатного розпису відповідного закладу;
  • організація роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет, торговельні автомати тощо (окремо або у поєднанні з іншим способом).

Аутсорсинг - це спосіб організації харчування здобувачів освіти/дітей, що передбачає виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти.

Кейтеринг - це спосіб організації харчування здобувачів освіти/дітей, що передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування.

З 1 січня 2024 року 8 шкіл міста Павлограда, котрі здійснюють навчальний процес за змішаною формою, застосовують кейтеринговий спосіб організації харчування учнів, а 2 заклади освіти - аутсорсинг.

Харчоблоки 2 закладів визначені як «опорні кухні», тут здійснюється приготування та видача готових страв, що реалізуються закладом освіти, а також приготування та доставка готових страв до закладів, що використовують кейтеринг. Доставка проводиться у ланч-боксах одноразового використання, які транспортуються у спеціальних термоізоляційних боксах.

З метою контролю виконання заходів Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, що схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 № 990-р, на підставі наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 28.11.2023 №571-ОД, спеціалістами Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводиться моніторинг (збір інформації) у закладах загальної середньої освіти. Так, з грудня 2023 року і дотепер проведено збір інформації у всіх 10 закладах загальної середньої освіти, які функціонують за змішаною формою навчання з організацією харчування учнів.

Під час таких моніторингових візитів з'ясовувались такі питання: забезпечення харчоблоків гарячою та холодною проточною водою, стан функціонування каналізаційної системи, системи припливно-витяжної вентиляції, достатність холодильного та технологічного обладнання, наявність у закладі освіти примірного чотиритижневого сезонного меню, дотримання технології приготування страв, правил миття столового та кухонного посуду, наявність умов для дотримання персоналом харчоблоків правил особистої гігієни тощо.

Основні види порушень, що були встановлені під час збору інформації: недостатність технологічного обладнання на харчоблоках; відсутність щоденних меню-розкладів; порушення правил проведення бракеражу сирих продуктів; наказами по закладах не визначено спосіб організації харчування, режим (кратність) та графік харчування, форму організації харчування тощо; не облаштовані зони для повернення, миття та зберігання тари для доставки їжі; у закладах, де організовано кейтеринг, не облаштовано зони роздаткової лінії в їдальнях тощо.

За результатами моніторингових візитів керівнику організації, що здійснює харчування у закладах освіти м. Павлограда, надані пропозиції щодо усунення виявлених порушень та доведення харчоблоків закладів освіти до вимог санітарного законодавства.

Питання щодо реформування системи шкільного харчування, виконання Плану заходів з реалізації у 2024 році Стратегії реформування шкільного харчування на період до 2027 року у Дніпропетровській області, який затверджено розпорядженням голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації від 15.02.2024 № Р-59/0/3-24, перебуває на постійному контролі у спеціалістів Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux