Щороку з 1 червня до 1 жовтня в Україні діє посилений епідемічний сезон спостереження за холерою, під час якого проводяться моніторингові дослідження зразків довкілля - проб води, стічних вод, прісної та морської води.
Відібрані проби води досліджуються на холерні та холероподібні вібріони.
Протягом липня поточного року до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від відокремленого структурного підрозділу «Дніпровський районний відділ Державної установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» надійшло два повідомлення про виявлення холероподібних вібріонів у пробах води річки Кільчені, що відбиралися у зоні відпочинку міста Підгородного Дніпровського району. Про результати досліджень поінформовано Підгородненську міську раду.
При цьому Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує, що, відповідно до інформації, отриманої від органів місцевого самоврядування, у населених пунктах Дніпровського району, зокрема на території Підгородненської міської територіальної громади, відсутні офіційно визначені місця масового відпочинку на водних об’єктах.
На відміну від холерних вібріонів холероподібні вібріони не є збудниками холери, однак можуть стати причиною гострих кишкових інфекцій за типом харчових токсикоінфекцій. Холероподібні вібріони поширені у відкритих водоймищах, які є для них природним середовищем існування. Лабораторними методами дослідження холероподібні вібріони висіваються у період з
травня по жовтень, частота позитивних результатів зростає при
підвищенні температури води у липні-серпні.
Факторами передачі інфекції можуть бути вода відкритих водоймищ, риба, креветки, молюски тощо. Не виключено інфікування холероподібними вібріонами також молочних та м'ясних продуктів харчування.
Інкубаційний період при захворюваннях, що викликані холероподібними вібріонами, триває від 2-3 годин до 5 днів, найчастіше 1-2 дні.
У більшості осіб (90%) хвороба починається раптово з підвищення температури, з’являється озноб, загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах та суглобах, біль у животі, нудота та блювота, пронос.
З метою профілактики захворювань на будь-які кишкові інфекції необхідно дотримуватися таких правил:
Бережіть себе та своїх близьких людей!