Дніпропетровщина: моніторинг за станом впровадження реформи шкільного харчування в закладах освіти Нікопольського району
опубліковано 18 грудня 2024 року о 15:55

Харчування у школі – це не лише про їжу, а насамперед про здоров'я дітей і формування корисних звичок на все життя. Тож в Україні, попри виклики воєнного часу, продовжується реформа шкільного харчування, під час якої змінено систему харчування – від норм споживання, технологічних процесів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.

Наразі заклади загальної середньої освіти Нікопольського району, зокрема Першотравневської сільської територіальної громади, почали відновлювати харчування учнів. На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023 – 2024 роках», розпорядження голови обласної державної адміністрації від 15.02.2024 № Р-59/0/3-24 «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2024 році Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Дніпропетровській області», у Першотравневській сільській громаді організовано моніторинг стану впровадження реформи шкільного харчування із залученням представників Комунальної установи «Центр з обслуговування закладів освіти» Дніпропетровської обласної ради, Нікопольської районної військової адміністрації та спеціалістів Нікопольського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Моніторингом охоплено сім закладів загальної середньої освіти Першотравневської сільської ради, в яких організовано одноразове гаряче харчування для учнів 1-4 класів, а для учнів 5-11 класів - реалізацію буфетної продукції. Для організації харчування у школах використовують кейтерингові послуги.

В ході моніторингу перевірено:

  • матеріально-технічний стан харчоблоків та їдалень, зокрема забезпечення достатньої кількості справного холодильного та технологічного обладнання, виробничих столів, інвентарю, кухонного та столового посуду;
  • впровадження системи НАССР;
  • дотримання поточності технологічного процесу;
  • дотримання правил миття кухонного посуду та інвентарю;
  • наявність умов для особистої гігієни як для здобувачів освіти, так і для персоналу;
  • своєчасність проходження медичного огляду персоналом харчоблоку;
  • вимоги щодо забезпечення питного режиму;
  • наявність технологічної документації на вироби та страви, ведення журналів з організації харчування встановленої форми;
  • дотримання правил відбору та зберігання добових проб готових страв;
  • дотримання примірних чотиритижневих сезонних меню та асортименту шкільного буфету тощо.

Спеціалістами Нікопольського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надано роз’яснення та рекомендації керівникам, медичним працівникам, працівникам харчоблоків та відповідальним особам за організацію харчування щодо нормативно-правових актів з організації харчування дітей в освітніх закладах, принципів здорового харчування, норм споживання харчових продуктів, вимог до зберігання, використання та дотримання технологічного процесу приготування страв.

Діти – це наше майбутнє, і кожна здорова страва на столі є запорукою їхнього щасливого дитинства та здоров’я.

Робота щодо поліпшення харчування дітей у закладах освіти триває та перебуває на постійному контролі у спеціалістів Нікопольського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux