Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін та представники Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області взяли участь у церемонії відкриття форуму "Крафтове виробництво в Україні: проблеми і перспективи", що проведений на майданчиках Миколаївського національного аграрного університету.
У роботі форуму беруть участь керівники та представники понад 100 вітчизняних виробників крафтової та органічної продукції з різних регіонів України, а також наукові та науково-педагогічні працівники, що досліджують широкий спектр проблем безпечності харчових продуктів, технологій виробництва у харчовій промисловості, лабораторно-діагностичної роботи, маркетингу продуктів харчування тощо.
Сергій Захарін від імені керівництва Держпродспоживслужби привітав організаторів та учасників форуму "Крафтове виробництво в Україні: проблеми і перспективи", а також повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюються кроки, спрямовані на оптимізацію системи підтримки безпечності харчових продуктів, у тому числі в частині удосконалення механізмів державного моніторингу показників безпечності та якості харчових продуктів. Вживаються заходи з популяризації «кращих практик» у різних сферах агропродовольчого виробництва, у тому числі в частині виробництва крафтової та органічної харчової продукції. Фахівці служби беруть участь у імплементації європейських норм і стандартів, що спрямовані на створення зрозумілих уніфікованих умов для виробників крафтової продукції.
Ректор Миколаївського національного аграрного університету В’ячеслав Шебанін заявив, що заклад вищої освіти приділяє велику увагу питанням розробки новітніх харчових технологій, а також підготовки фахівців для харчової промисловості. Відкриваються новітні науково-навчальні лабораторії, на базі яких здобувачі освіти мають змогу опановувати сучасні знання та навички з різних технологічних процесів. Підтримується висока міжнародна активність з широкого кола питань агропромислового виробництва, у тому числі у сферах тваринництва, рослинництва, виробництва харчової продукції преміум-якості. Окрім того, очільник університету наголосив на високій зацікавленості у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її територіальними органами.
Проректорка Миколаївського національного аграрного університету Антоніна Дробітько зазначила, що колективами профільних кафедр виконується чимало актуальних досліджень у сфері харчових технологій, тваринництва, розсадництва, агрономії, до наукової роботи залучаються перспективні аспіранти та студенти. Здобувачі освіти цікавляться проблематикою проектування та впровадження сучасних харчових технологій, у тому числі у сфері крафтового та органічного виробництва. Проведення форуму – гарний привід привернути увагу зацікавлених спільнот до проблематики підтримки крафтового та органічного виробництва.
Представники Держпродспоживслужби та Миколаївського національного аграрного університету обговорили можливості поглиблення наукового та освітнього співробітництва, зокрема в частині популяризації серед молоді актуальних знань з питань впровадження передових технологій крафтового та органічного виробництва.
«Миколаївський національний аграрний університет є одним із «інноваційних лідерів» у сфері розробки новітніх технологій харчової промисловості, у тому числі в частині виробництва крафтової та органічної продукції. Створено взірцеву матеріально-технічну базу, закуплено якісне лабораторне обладнання, оновлено комп’ютерні класи. Здобувачі освіти цікавляться питаннями проектування та впровадження сучасних харчових технологій, у тому числі у сфері крафтового та органічного виробництва. Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів має низку позицій щодо подальшого розвитку сфери органічного та крафтового виробництва, і мені дуже приємно відмітити, що сумлінні виробники знають ці позиції. Ми обговорили перспективи подальшого співробітництва, у тому числі щодо популяризації передових харчових технологій. Окрім того, приємно відзначити, що колектив університету зацікавлений у поглибленні співробітництва з Держпродспоживслужбою”, - наголосив Сергій Захарін.