Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін провів нараду-семінар з питань удосконалення механізмів планування роботи територіальних органів.
На заході розглянуто питання щодо планування роботи за напрямами: безпечність харчових продуктів; ветеринарна медицина; нагляд за дотриманням санітарно-епідемічного законодавства; організаційне забезпечення; наукове та науково-методичне забезпечення діяльності; виконавська дисципліна та звітування.
Сергій Захарін зазначив, що на виконання доручення Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука вживаються системні кроки, спрямовані на підвищення ефективності роботи територіальних органів, наукових інститутів, інших підвідомчих установ та підприємств. Одним із напрямків цієї роботи є удосконалення механізмів планування роботи. Відтак, вирішено розробити відомчий документ - Типовий план діяльності територіального органу (Головного управління, Міжрегіонального головного управління), в якому будуть передбачені ключові завдання і заходи в межах наявної компетенції.
Перед учасниками семінару також виступили заступник начальника управління – начальник відділу державного контролю управління державного контролю та обліку операторів ринку Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Микола Білоус, виконуючий обов’язки начальника Управління державного нагляду за дотриманням законодавства у сфері санітарно-епідемічного благополуччя населення Арзу Акберов, начальник Управління організаційного забезпечення діяльності служби Анатолій Подгаєцький та інші відповідальні працівники апарату.
Під час заходу було ретельно опрацьовано низку труднощів та проблемних питань, з якими стикаються працівники територіальних органів під час складання планових документів.
Окрім того, Сергій Захарін звернув увагу на необхідність активного впровадження інструментів електронної демократії, концепція якої передбачає активне застосування електронних сервісів, що забезпечують участь громадян в управлінні державними справами на основі інформаційно-комунікаційних технологій. Зокрема, нині функціонують сервіси оформлення електронного звернення за допомогою спеціальних форм (інструментів), що розміщені на вебпорталі Держпродспоживслужби та її територіальних органів. Наразі триває робота над розвитком низки електронних реєстрів, що є одним із ключових факторів відкритості та прозорості державної політики. Електронне діловодство в територіальних органах Держпродспоживслужби має здійснюватися на основі ретельного виконання вимог нормативно-правових актів, у першу чергу постанови Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року № 55 «Деякі питання документування управлінської діяльності».
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів націлена на забезпечення максимально можливої ефективності діяльності. Зрозуміло, що вказана парадигма передбачає підтримку належної якості управління, причому одним із ключових елементів управлінського процесу є планування. Ми маємо впроваджувати науково обгрунтовані принципи та моделі планування нашої діяльності, спираючись на європейський досвід та національне законодавство. Мені дуже приємно, що колеги розуміють актуальність цієї проблематики, беруть активну участь в обговореннях, вносять конструктивні пропозиції. Один із пріоритетних напрямів удосконалення управлінської роботи є цифровізація. Зокрема, розвиваємо сервіси електронної демократії. Наприклад, вже зараз більшість скарг споживачів надходить до нас в електронній формі, обробляються і розглядаються із використанням безпаперових технологій. Користуючись нагодою, ми закликаємо громадськість та небайдужих громадян подавати пропозиції щодо подальшого розвитку технологій планування нашої роботи, в першу чергу – планування роботи територіальних органів», – зазначив Сергій Захарін.