Держпродспоживслужба та Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка обговорили перспективні напрями освітнього співробітництва
опубліковано 04 квітня 2024 року о 09:33

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін відвідав Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка (м. Кропивницький), де ознайомився з матеріально-технічною базою університету, станом лабораторного обладнання, а також сучасними освітніми технологіями, які використовуються для підготовки фахівців (біологія, хімія, здоров’я людини, інформатика, комп’ютерні науки, цифрові технології, товарознавство та експертиза, туризм та ін.).

В ході візиту Сергій Захарін розповів представникам ректорату університету про ключові результати роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також її територіальних органів.

Також йшлося про реформу шкільного харчування. Представник Держпродспоживслужби повідомив, що реформа триває вже кілька років і є успішною, це підтверджується конкретними результатами (зокрема, встановлено нові сучасні харчоблоки у закладах загальної середньої освіти). Реалізацію реформи на практичному рівні забезпечують кілька державних органів, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги, велику допомогу надають міжнародні партнери та представники громадськості.

Реформа шкільного харчування здійснюється за ініціативою та під патронатом першої леді України Олени Зеленської, що дало змогу швидко та ефективно консолідувати різних стейкхолдерів, виконати низку важливих і необхідних кроків.

Ще у 2021 році за участі МОН, МОЗ, Держпродспоживслужби, Центру громадського здоров’я розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо». Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.

Нині реалізується проєкт із створення кулінарних хабів, на базі яких здійснюватиметься підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кухарів. Такі структури функціонуватимуть на базі спеціалізованих закладів професійної освіти. Кулінарні хаби вже працюють у кількох регіонах України.

Ректор університету доктор юридичних наук, професор Євген Соболь розповів про новітні розробки, які можуть бути використані в управлінській практиці (у тому числі у сфері цифровізації сфери безпечності харчових продуктів та громадського здоров’я), а також запевнив у високій зацікавленості у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її територіальними органами.

«Ми обговорили можливі формати взаємодії фахівців Держпродспоживслужби та науково-педагогічних працівників Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, домовились про активізацію освітнього і наукового співробітництва. На мій погляд, дуже важливо розказати про реформу шкільного харчування розказати студентам педагогічних спеціальностей, адже вони, ставши педагогами, через кілька років будуть цю реформу впроваджувати практично. Ми маємо чітке розуміння перспективних форматів майбутнього співробітництва», – зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux