Держпродспоживслужба та Сумський національний аграрний університет обговорили перспективи співробітництва у сфері популяризації передових харчових технологій

опубліковано 22 серпня 2025 року о 16:40

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав факультет харчових технологій Сумського національного аграрного університету з робочим візитом, під час якого поспілкувався з науково-педагогічними працівниками, а також ознайомився з наявною матеріально-технічною базою (у тому числі оглянув наукове, освітнє та лабораторне обладнання).

Ключова тема візиту: обговорення перспектив співробітництва у сфері підтримки належного функціонування системи безпечності харчових продуктів, у тому числі – в частині популяризації серед молоді (у тому числі здобувачів освіти) передових харчових технологій.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюються кроки, спрямовані на оптимізацію системи підтримки безпечності харчових продуктів, у тому числі в частині удосконалення механізмів державного моніторингу окремих показників якості харчових продуктів. Фокус управлінської уваги сконцентровано на забезпечення виконання законодавства про ідентифікацію сільськогосподарських тварин, і як наслідок – підтримку належного рівня простежуваності харчових продуктів. Вживаються заходи з популяризації «кращих практик» у різних сферах агропродовольчого виробництва, у тому числі в частині виробництва органічної харчової продукції. Фахівці служби беруть участь у імплементації європейських норм і стандартів, що спрямовані на створення зрозумілих уніфікованих умов для виробників, які реалізують свою продукцію як на ринку ЄС, так і на внутрішньому ринку, а також гармонізації процедур сертифікації схожої продукції для різних ринків.

Ректор Сумського національного аграрного університету Ігор Коваленко заявив, що заклад вищої освіти є одним із «інноваційних лідерів» у сфері розробки новітніх харчових технологій. Створено взірцеву матеріально-технічну базу, закуплено якісне лабораторне обладнання,  оновлено комп’ютерні класи. Окрім того, очільник університету наголосив на високій зацікавленості у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її територіальними органами, а також запевнив про готовність до реалізації широкого спектра спільних освітніх проєктів.

Голова Вченої ради університету Володимир Ладика зазначив, що колективами профільних кафедр виконується низка перспективних досліджень у сфері харчових технологій, до наукової роботи залучаються перспективні аспіранти та студенти. На науково-дослідних ділянках ведеться вирощування високопродуктивних рослин, у тому числі за органічними технологіями. Здійснюються підготовчі роботи для започаткування амбітних проектів у сфері тваринництва (будівництво органічної ферми).

Деканка факультету харчових технологій Наталія Болгова повідомила, що освітні програми за так званими «харчовими спеціальностями» користуються серед потенційних здобувачів високим попитом. Все більше студентів цікавляться проблематикою проектування та впровадження сучасних харчових технологій, у тому числі у сфері органічного виробництва. Випускники факультету не відчувають труднощів із працевлаштуванням, всі вони працюють за фахом.

Наразі колективами профільних кафедр виконується низка перспективних наукових досліджень, у тому числі: «Науково-практичні основи виробництва комбінованих продуктів», «Використання антиоксидантів натурального походження в мясомістких системах з пролонгованим терміном зберігання», «Науково-практичні основи виробництва комбінованих молочних продуктів», «Розробка технології органічних сушених овочевих і плодово-ягідних напівфабрикатів та енергоефективної установки з використанням сонячних панелей», «Сучасні технології та ефективне енергоощадне обладнання з виробництва харчових продуктів. Раціональне природокористування» та ін.

Сергій Захарін також долучився до засідання Дегустаційної комісії, під час якого визначалися органолептичні показники ковбасних виробів та м’яких сирів, а потім відвідав навчально-наукову лабораторію технологій переробки рослинної сировини та навчально-наукову лабораторію крафтових технологій та гастрономічних інновацій, де ознайомився із наявним обладнанням та наочними навчальними засобами (експонатами).

Представники Держпродспоживслужби та Сумського національного аграрного університету обговорили перспективи подальшого співробітництва, у тому числі щодо популяризації передових харчових технологій. 

«Сумський національний аграрний університет є одним із «інноваційних лідерів» у сфері розробки новітніх харчових технологій. Створено взірцеву матеріально-технічну базу, закуплено якісне лабораторне обладнання,  оновлено комп’ютерні класи. Колективами профільних кафедр виконується низка перспективних досліджень у сфері харчових технологій, до наукової роботи залучаються аспіранти та студенти. Все більше слухачів цікавляться проблематикою проектування та впровадження сучасних харчових технологій, у тому числі у сфері органічного виробництва. Зокрема, мене приємно вразили численні навчальні лабораторії, на матеріалах яких аспіранти та студенти виконують актуальні дослідження з різноманітних проблем розробки та впровадження харчових технологій. Ми обговорили перспективи подальшого співробітництва, у тому числі щодо популяризації передових харчових технологій.  Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів як сумлінний орган публічної влади зацікавлена, аби в системі виробництва продуктів харчування працювали висококваліфіковані фахівці, що володіють сучасними технологіями. Це є запорукою підтримки належної безпечності харчових продуктів, гарантування високої якості продуктів харчування та напівфабрикатів. Також приємно відзначити, що колектив університету зацікавлений у співробітництві з Держпродспоживслужбою”, - наголосив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux