Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав навчально-наукові ділянки та науково-дослідні лабораторії Сумського національного аграрного університету, де оглянув наявні експозиції та дослідні зразки, а також поспілкувався з науковими працівниками.
Навчально-наукові ділянки організовані з метою проведення лабораторних і практичних занять з широкого кола біологічних дисциплін, у тому числі ботаніки, агрономії, екології, захисту та карантину рослин тощо, а також вивчення основ природоохоронної діяльності.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюються системні кроки, спрямовані на організацію ефективного співробітництва із закладами вищої освіти аграрного профілю. Фахівці служби регулярно проводять семінари та тренінги з різних питань (у тому числі у сферах лабораторної діагностики, захисту рослин, безпечності харчових продуктів, реформи шкільного харчування та ін.). Кращі студенти мають змогу проходити практику в установах системи Держпродспоживслужби, а після завершення навчання отримати цікаву роботу за фахом. Також вживаються заходи щодо подальшої цифровізації управлінських процесів, зокрема наразі здійснюється тестування спеціалізованого програмного забезпечення.
Ректор Сумського національного аграрного університету Ігор Коваленко наголосив на високій зацікавленості у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її територіальними органами, а також запевнив про готовність до реалізації спільних ініціатив. Приділяється велика увага підтримці високої якості освіти, у тому числі за рахунок використання сучасного наукового та навчального обладнання. Професійна майстерність майбутніх професіоналів відточується на навчально-наукових ділянках, які є майданчиками для проведення цікавих експериментів та перевірки сміливих гіпотез. Окрім того, колективи профільних кафедр виконують наукові розробки, які можуть бути використані в управлінській практиці (у тому числі щодо прогнозування врожайності сільськогосподарських культур, моделювання екологічних та біологічних процесів, визначення очікуваної ефективності засобів захисту рослин тощо).
Голова Вченої ради університету Володимир Ладика зазначив, що навчально-наукові ділянки дають змогу, окрім підтримки ефективної освітньої діяльності, проводити наукові дослідження у сфері органічного виробництва. На них ведеться вирощування рослин за органічними технологіями. Виконується проектування органічної ферми, яка стане полігоном для наукових досліджень та навчальної роботи.
«Сумський національний аграрний університет впроваджує чимало цікавих інноваційних технологій, які можна і доцільно використовувати в освітній діяльності. На наявних науково-дослідних ділянках вирощуються унікальні рослини, а також проводяться цікаві агрономічні експерименти. Мене приємно вразило, що в численних лабораторіях університету працюють студенти старших курсів, причому ці студенти вже повністю готові до самостійної професійної діяльності. Також приємно відзначити, що науковці Сумського національного аграрного університету зацікавлені у посиленні співробітництва з Держпродспоживслужбою. Ми домовилися про обмін актуальними науковими результатами у сфері захисту рослин, а також під час прогнозування врожайності основних сільськогосподарських культур”, - наголосив Сергій Захарін.