Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін відвідав Природний заповідник «Михайлівська цілина», що знаходиться у Сумській області, де поспілкувався із співробітниками, а також оглянув наявні фондові об’єкти та експозиції.
Заповідник створено з метою збереження та відтворення степових природних комплексів, що мають важливе природоохоронне та наукове значення. Організовано охорону унікальних північних ділянок лучного степу.
Ключова тема візиту: обговорення можливостей започаткування співробітництва у сфері реалізації спільних екологічних та фітосанітарних проектів, а також популяризація актуальних знань про перебіг природних процесів в умовах сучасних кліматичних змін.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови служби Сергія Ткачука вживаються системні кроки, спрямовані на підтримку співробітництва з організаціями екологічного та природоохоронного спрямування. Фахівці служби використовують в практичній діяльності (зокрема, під час моделювання стану фітосанітарного благополуччя) результати актуальних екологічних досліджень. Вказана робота є важливим елементом прогнозування врожайності сільськогосподарських культур. Окрім того, вживаються заходи для популяризації актуальних знань (в першу чергу серед здобувачів освіти) у сферах ветеринарної медицини, фітосанітарного безпеки, захисту та карантину рослин, підтримки екологічної рівноваги, регулювання біологічних процесів.
Керівник Природного заповідника «Михайлівська цілина» Григорій Дудченко розказав про ключові результати науково-дослідної, інноваційно-впроваджувальної, освітньо-пізнавальної та інформаційної роботи. Колектив заповідника підтримує співробітництво із організаціями, що беруть участь у реалізації природоохоронної політики, в тому числі в частині збереження природніх екосистем на засадах сталого розвитку. Регулярно проводяться різноманітні інформаційно-просвітницькі заходи для практичних педагогів, фахівців органів управління освітою, здобувачів освіти, їхніх батьків.
Одним із ключових стейкхолдерів заповідника є Сумський національний аграрний університет, який надає практичну допомогу під час підготовки та впровадження екологічних проектів. Голова Вченої ради університету Володимир Ладика зазначив, що перспективним напрямом співробітництва є проведення профорієнтаційних заходів, спрямованих на залучення талановитих та вмотивованих абітурієнтів до навчання за так званими «природничими спеціальностями». Йдеться, зокрема, про професії ветеринарного лікаря, агронома, біохіміка, фахівця із захисту рослин, спеціаліста у сфері лабораторної діагностики тощо.
Сергій Захарін, Володимир Ладика та науковці університету оглянули ділянки степу, що охороняється, а також ознайомилися із функціонуванням інноваційної розробки – «готель для комах», що функціонує на території заповідника. Окрім того, працівники заповідника провели екскурсію по виставці-експозиції, в якій зібрані унікальні зразки природоохоронної роботи.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів підтримує будь-які заходи екологічного та природоохоронного спрямовування, під час яких поширюється актуальна інформація про природнє середовище, а також про біологічні виклики, їхнє виявлення, профілактику та мінімізацію. В цьому контексті колектив Природного заповідника «Михайлівська цілина» здійснює колосальний обсяг роботи. Дуже важливо, що актуальні знання про біологічну безпеку, екологічну політику, природньо-заповідну справу поширюються не тільки серед фахівців, а в першу чергу - серед школярів, які рано чи пізно будуть обирати майбутню професію. Ми заохочуємо і відповідні наукові дослідження у сфері ефективного природокористування, оскільки їхні результати дозволяють здійснювати прогнозування врожайності сільськогосподарських культур, а також моделювати виклики та ризики у сфері забезпечення фітосанітарного благополуччя. Приємно відзначити, що відповідні проекти можуть бути реалізовані із залученням науковців Сумського національного аграрного університету, з яким ми також підтримуємо плідне співробітництво. Переконаний, наші спільні ініціативи дозволять досягти значних позитивних результатів», - зазначив Сергій Захарін.