Держпродспоживслужба та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника провели круглий стіл на тему реформи шкільного харчування
опубліковано 01 серпня 2024 року о 12:32

На базі спортивно-оздоровчого комплексу «Смерічка» (смт Микуличин, Івано-Франківська область) проведено круглий стіл з питань реформи шкільного харчування. У заході взяли участь працівники органів управління освітою, практичні педагоги, державні службовці, представники Національної академії педагогічних наук України.

Організаторами круглого столу виступили Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін повідомив, що реформа триває вже кілька років і є успішною. Зокрема, встановлено нові сучасні харчоблоки у закладах загальної середньої освіти, оновлені меню, проводяться навчання кухарів, здійснюються просвітницькі заходи, упорядковано механізми постачання харчових продуктів. Реалізацію реформи на практичному рівні забезпечують кілька державних органів, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги, велику допомогу надають міжнародні партнери та представники громадськості.

Реформа шкільного харчування здійснюється за ініціативою та під патронатом першої леді України Олени Зеленської, що дало змогу швидко та ефективно консолідувати різних стейкхолдерів, виконати низку важливих і необхідних кроків.

Ще у 2021 році за участі МОН, МОЗ, Держпродспоживслужби, Центру громадського здоров’я розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо». Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, різноманітні підказки тощо.

Нині реалізується проєкт із створення кулінарних хабів, на базі яких здійснюватиметься підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кухарів. Такі структури функціонуватимуть на базі спеціалізованих закладів професійної освіти. Кулінарні хаби вже працюють у кількох регіонах України.

Ректор університету Ігор Цепенда повідомив, що одним із факторів успіху реформи є високий рівень уваги до підготовки якісних кадрів та здійснення просвітницьких заходів. Дуже важливо розказати про реформу шкільного харчування студентам - майбутнім вчителям, адже саме невдовзі вони впроваджуватимуть реформу в реальне життя.

Віце-Президент Національної академії педагогічних наук України Олег Топузов наголосив на важливості модернізації змісту природничої освіти, адже в межах опанування природничих дисциплін здобувачі освіти (учні, студенти) можуть дізнатися ключові принципи і стандарти раціонального харчування. Якісному вирішенню цього завдання сприятиме впровадження інтегрованих курсів, які поєднують різні навчальних дисципліни. Національна академії педагогічних наук України має з цих питань конкретні напрацювання, які в значній мірі вже впроваджені в реальний освітній процес.

«Реформа шкільного харчування – звісно, не лише про харчі. Це і про культуру споживання, і про культуру виробництва, і про корисні звички, і про виховання відповідального громадянина, і про соціальну відповідальність бізнесу, і про безпечне освітнє середовище. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у межах своєї компетенції виконує величезну роботу, спрямовану на забезпечення підтримки високої якості та культури шкільного харчування. Зокрема, територіальними органами постійно проводяться робочі зустрічі і навчальні семінари, на яких керівники закладів освіти та працівники харчоблоків можуть отримати актуальну інформацію та відповіді на практичні запитання. Регулярно здійснюються робочі зустрічі з представниками батьківських організацій. Слід пам’ятати, що відповідальність за реалізацію реформи несе не лише держава. Адже за безпечність та якість шкільного харчування, згідно вимог законодавства, у першу чергу відповідають оператори ринку, що здійснюють організацію харчування дітей в закладах освіти. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів готова і надалі в межах компетенції здійснювати всі необхідні заходи, спрямовані на впровадження реформи», - зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux