Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка, де поспілкувався із науково-педагогічними працівниками, а також взяв участь у заходах з нагоди відкриття Музею університету та лабораторії з домедичної підготовки.
Ключова тема візиту: оцінка результатів освітнього та наукового співробітництва, а також визначення ключових векторів такого співробітництва у 2025/26 навчальному році.
Сергій Захарін від імені керівництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів привітав колектив та здобувачів освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка із Днем знань та початком нового навчального року, а також повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього часу значно активізовано співпрацю з провідними закладами освіти. Виконуються завдання в межах реформи шкільного харчування, зокрема шляхом розгляду проектів меню та проведення інформаційно-просвітницьких заходів. Функціонує Науково-методична рада, в роботі якої беруть участь наукові і науково-педагогічні працівники. В установах служби реалізуються програми дуальної освіти, в межах яких кращі здобувачі можуть отримувати якісну підготовку за фахом.
Ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Марина Гриньова повідомила, що в університеті здійснюється підготовка висококваліфікованих фахівців за широкою номенклатурою спеціальностей, зокрема з біології, хімії, біохімії, побутового обслуговування, харчових технологій тощо. А відтак, університет зацікавлений у підтримці співробітництва із провідними роботодавцями, у тому числі і Держпродспоживслужбою. Протягом останніх років закуплено новітнє обладнання для низки лабораторій.
Голова Наглядової ради університету академік НАПН України Олег Топузов зазначив, що в закладі освіти реалізується низка освітніх інновацій, що дозволяє забезпечити підготовку майбутніх фахівців на високому рівні. Регулярно проводяться просвітницькі заходи та майстер-класи, що дозволяє здійснювати належну наукову, інноваційну та профорієнтаційну роботу. Освітній процес грунтується, зокрема, на базі мережі лабораторій, в яких встановлено сучасне обладнання.
Представники Держпродспоживслужби та університету обмінялися думками щодо результатів освітнього та наукового співробітництва, а також обговорили ключові вектори такого співробітництва у 2025/26 навчальному році. Зокрема, здобувачі освіти можуть проходити виробничу практику на підприємствах та в лабораторіях служби, а кращі випускники – отримати в підвідомчих організаціях цікаву роботу за фахом.
Окрім того, Сергій Захарін взяв участь у заходах з нагоди відкриття Музею університету та лабораторії з домедичної підготовки.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів як сумлінний роботодавець готова до розширення співробітництва з провідними закладами вищої освіти. Ми готові організувати проходження переддипломної та виробничої практики на підприємствах та в лабораторіях служби, а кращим випускникам можемо запропонувати цікаву роботу за фахом. Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка за показниками працевлаштування випускників займає надзвичайно високе 5-те місце, і це є переконливим свідченням високої якості освітнього процесу. Тому ми зацікавлені у співробітництві з університетом, у реалізації спільних освітніх і наукових ініціатив, і відкриті до будь-якого конструктивного діалогу», – зазначив Сергій Захарін.