Держпродспоживслужба та Поліський національний університет обговорили перспективи розширення спільних досліджень щодо цифровізації сфери безпечності харчових продуктів

опубліковано 09 вересня 2025 року о 16:45

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін та представники Держпродспоживслужби провели робочу зустріч із керівництвом Поліського національного університету (м. Житомир), під час якої обговорювалися перспективи розширення наукового співробітництва, у тому числі у сфері безпечності харчових продуктів.

Поліський національний університет здійснює освітню діяльність, спрямовану на підготовку висококваліфікованих фахівців, у тому числі за актуальними спеціальностями: Ветеринарна медицина, Агроінженерія, Тваринництво, Агрономія, Садово-паркове господарство, Лісове господарство, Екологія, Комп’ютерні науки, Кібербезпека та захист інформації, Інформаційні системи і технології, Туризм і рекреація та ін.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із провідними закладами вищої освіти. Підвідомчі інститути виконують низку актуальних досліджень з широкого кола проблем у сферах безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини та лабораторно-діагностичної роботи. Розробляються проекти документів щодо створення Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів). Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено провідних наукових та науково-педагогічних працівників, у тому числі професорів профільних кафедр Поліського національного університету.

Ректор Поліського національного університету Олег Скидан розказав про ключові результати наукових досліджень у сферах ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів. Повідомив, що одним із ключових векторів підтримки високої якості вищої освіти є організація ефективного міжнародного співробітництва, у тому числі шляхом пошуку можливостей грантового фінансування наукових досліджень. Вивчено можливості впровадження комплексного проєкту щодо застосування ГІС-технологій для забезпечення ефективної реалізації функцій Держпродспоживслужби у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, карантину та захисту рослин.

Фахівці Держпродспоживслужби та Поліського національного університету детально обговорили можливості та інструменти спільної діяльності щодо цифровізації у сферах безпечності харчових продуктів, зокрема шляхом розробки та впровадження цифрових продуктів.

«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів підтримує співпрацю з провідними закладами вищої освіти. Поліський національний університет здійснює підготовку фахівців за широким переліком спеціальностей, і ми із задоволенням запрошуємо кращих випускників на роботу до органів та установ Держпродспоживслужби. Окрім того, ми знаємо, що науковці Поліського національного університету успішно працюють над розв’язанням наукових проблем, які є актуальними з точки зору підтримки належної безпечності харчових продуктів, впровадження ефективних харчових технологій, підтримки епізоотичного благополуччя. Слід підкреслити, що наукові проекти, які виконуються в університеті, передбачають застосування сучасних цифрових рішень. Ми підтримуємо пропозиції про подальше розширення співробітництва у реалізації наукових проєктів. На мою думку, актуальними є заходи щодо популяризації серед молоді (у тому числі здобувачів освіти) актуальних знань з широкого кола питань підтримки біологічної безпеки, протидії біологічним ризикам, зокрема щодо безпечності харчових продуктів», – зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux