Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика із робочим візитом, під час якого поспілкувався із науково-педагогічними працівниками, а також оглянув навчальні аудиторії із спеціалізованим обладнанням.
Ключова тема робочого візиту: обговорення перспектив започаткування наукового та освітнього співробітництва між Держпродспоживслужбою та Національним університетом охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика в питаннях забезпечення (підтримки) правил санітарно-епідемічного благополуччя, у тому числі – в захисних спорудах та укриттях.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із провідними закладами вищої освіти. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено провідних наукових та науково-педагогічних працівників, у тому числі докторів наук з медичних спеціальностей. Опрацьовуються механізми модернізації управлінської роботи з підтримки санітарно-епідемічного благополуччя, у тому числі на основі використання інструментів цифровізації. Здійснюється належний нагляд (в межах чинного законодавства та делегованих компетенцій) за дотриманням санітарного законодавства, у тому числі на об’єктах цивільного захисту (в захисних спорудах та укриттях).
Ректор Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика академік Національної академії медичних наук України, доктор медичних наук, професор В’ячеслав Камінський розказав про ключові результати наукових досліджень, що виконують колективи профільних кафедр. Повідомив, що одним із ключових векторів підтримки високої якості вищої освіти є організація ефективного співробітництва із різними стейкхолдерами, у тому числі і роботодавцями. Закуповується новітнє обладнання із відповідним програмним забезпеченням. Окрім того, в університеті значно посилено арсенал засобів цивільного захисту за рахунок будівництва та ремонту укриттів, що є ключовим елементом підтримки належного рівня безпеки учасників освітнього процесу. Наразі проектуються стратегічні рішення щодо подальшого розвитку освітньої, наукової та інноваційної діяльності з урахуванням наявних викликів.
Сергій Захарін та В’ячеслав Камінський обговорили можливості започаткування наукового та освітнього співробітництва між Держпродспоживслужбою та Національним університетом охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика в питаннях забезпечення (підтримки) правил санітарно-епідемічного благополуччя, у тому числі – в захисних спорудах та укриттях. Окрім того, представник Держпродспоживслужби детально оглянув навчальні аудиторії, які можуть використовуватися під час оголошення повітряної тривоги, а також ознайомився із станом ремонтно-відновлювальних робіт.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів продовжує реалізацію завдань і заходів у сфері виконання санітарного законодавства, в тому числі шляхом цифровізації відповідних управлінських процесів. В цій роботі ми орієнтуємося, зокрема, на опрацювання кращого світового досвіду. Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика має значні наукові здобутки в різних сферах медицини та громадського здоров’я, у тому числі в частині підтримки санітарно-епідемічного благополуччя. Зокрема, ми обговорили можливості опрацювання дискусійних питань в різних форматах, у тому числі і на засіданнях Науково-методичної ради Держпродспоживслужби. Окрім того, видається перспективним поєднання зусиль для популяризації актуальних знань у сфері виконання санітарного законодавства в захисних спорудах та укриттях, що є актуальним питанням сьогодення. Як і раніше, закликаємо до співпраці всіх небайдужих фахівців», - зазначив Сергій Захарін.