Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін відвідав кафедру харчових технологій та екології Науково-навчального інституту природокористування та гуманітарних наук Національного університету «Чернігівська політехніка», де поспілкувався з науково-педагогічними працівниками, а також ознайомився з тематикою наукових досліджень з широкого кола питань безпечності харчових продуктів та регулювання ефективного природокористування (у тому числі за напрямами: харчові технології, безпечність харчових продуктів, фітосанітарна безпека, промислова екологія, екологічна безпека).
Ключова тема візиту: обговорення перспектив поглиблення наукового співробітництва між Держпродспоживслужбою та Національним університетом «Чернігівська політехніка» в частині науково-практичного та методичного забезпечення у сферах регулювання ефективного природокористування, безпечності харчових продуктів, організації контролю за якістю сировини тваринного та рослинного походження, підтримки екологічної рівноваги.
На кафедрі здійснюється підготовка бакалаврів та магістрів за спеціальністю 181-Харчові технології. Здобувачі освіти вивчають основні поняття та принципи проектування та функціонування підприємств харчової промисловості, системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів, сутність та параметри технологічних процесів виробництва харчових продуктів, принципи розроблення нових та удосконалення існуючих харчових технологій, правила застосування чинної законодавчої і нормативної бази та система аналізу маркетингової діяльності у виробничих умовах, способів ефективної утилізації відходів харчового виробництва та підвищення екологічної безпеки підприємств харчової промисловості.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із науковими установами та закладами вищої освіти. Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з різних питань підтримки епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя. Здійснюється належне державне управління науково-дослідними інститутами служби, які опікуються різними питаннями підтримки біологічної безпеки.
Ректор університету Олег Новомлинець наголосив, що підготовка фахівців у сферах безпечності харчових продуктів та ефективного природокористування здійснюється на основі вивчення сучасного технологічного обладнання, яке реально застосовується у спеціалізованих організаціях. Науковці спеціалізованих кафедр виконують низку наукових досліджень у сферах організації харчування, харчових технологій, фітосанітарної та екологічної безпеки. Підтримуються контакти із соціально відповідальними роботодавцями, у тому числі і установами Держпродспоживслужби.
Сергій Захарін ознайомився із наявним науковим та лабораторно-діагностичним обладнанням, яке використовуються при проведенні наукових досліджень та інноваційних проектів у сфері природокористування, у тому числі в частині моніторингу та контролю якості харчових продуктів.
«Науково-навчальний інститут природокористування та гуманітарних наук Національного університету «Чернігівська політехніка» виконує низку наукових досліджень, результати яких є цікавими для установ та підвідомчих підприємств Держпродспоживслужби, у тому числі щодо контролю якості молока і молочних продуктів, визначення у харчових продуктах залишкових хімічних сполук, різноманітних технологій реагування на надзвичайні ситуації біологічної природи. Окрім того, ми зацікавлені у залученні кращих студентів на практику, а випускників – до роботи в нашій системі. Ми обговорили можливі формати взаємодії фахівців Держпродспоживслужби та науковців Науково-навчального інституту природокористування та гуманітарних наук, зокрема домовились про проведення науково-навчальних екскурсій для перспективних аспірантів та студентів випускних курсів», – зазначив Сергій Захарін.