Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін відвідав Національний університет «Чернігівська політехніка», де поспілкувався з науково-педагогічними працівниками, а також ознайомився з матеріально-технічною базою науково-навчальних лабораторій у сфері харчових технологій.
Ключова тема візиту: обговорення перспектив поглиблення освітнього співробітництва між Держпродспоживслужбою та Національним університетом «Чернігівська політехніка» в частині підготовки фахівців у сфері харчових технологій.
Університет здійснює підготовку фахівців за освітніми програмами: «Харчові технології», «Агрономія», «Лісове господарство», «Підприємництво та торгівля», «Екологія», «Інженерія програмного забезпечення», «Комп’ютерні науки», «Комп’ютерна інженерія», «Кібербезпека та захист інформації», «Економіка», «Менеджмент», «Публічне управління та адміністрування» та інші.
В ході візиту Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із провідними закладами вищої освіти. На системній роботі ведеться робота щодо організації проходження практики кращими студентами в установах та органах системи Держпродспоживслужби. Проводиться просвітницька робота з питань реформи шкільного харчування. Фахівці служби регулярно проводять семінари, тренінги, науково-навчальні екскурсії. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено провідних наукових та науково-педагогічних працівників.
Представник Держпродспоживслужби окреслив питання, які перебувають у фокусі підвищеної уваги – забезпечення високої ефективності моніторингу та контролю безпечності та якості харчових продуктів і сільськогосподарської сировини, підтримка належного епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя, супроводження нормального функціонування закладів освіти та моніторинг дотримання у цих закладах санітарних норм, у тому числі в частині належного облаштування укриттів, продовження реформи шкільного харчування, недопущення необґрунтованого завищення цін на ліки та лікарські засоби, профілактика небезпечних хвороб тварин та рослин, впровадження сучасних цифрових технологій. Установи та підвідомчі підприємства служби готові залучати кращих випускників до роботи у сферах безпечності та якості харчових продуктів, сільськогосподарської сировини, лабораторної діагностики та ін.
Ректор університету Олег Новомлинець розповів, що освітній процес ґрунтується на сучасному технологічному обладнанні, яке реально використовується у спеціалізованих організаціях. Науковці виконують низку проектів, які охоплюють широке коло практичних проблем, у тому числі у сферах організації харчування та харчових технологій. Одним із ключових чинників успішної роботи є підтримка постійних робочих контактів з соціально відповідальними роботодавцями, у тому числі і Держпродспоживслужбою, що дозволяє під час проєктування освітніх траєкторій враховувати актуальні тенденції ринку праці. Здійснюється системна робота щодо нарощування парку спеціалізованого лабораторного обладнання для підготовки фахівців у сфері харчових технологій.
«Національний університет «Чернігівська політехніка» - це відомий заклад вищої освіти, що спирається в своїй діяльності на передові традиції підготовки фахівців. В університеті працює чимало унікальних наукових шкіл, у тому числі у сферах, які цікаві Держпродспоживслужбі – йдеться, зокрема, про харчові технології, агрономію, лісове господарство, екологію. В контексті сучасних викликів представляють неабиякий інтерес дослідження з питань розробки та впровадження технологій громадського харчування, що є важливим в контексті реформи шкільного харчування та популяризації звичок здорового життя. Ми обговорили можливі формати взаємодії фахівців Держпродспоживслужби та науковців Національного університету «Чернігівська політехніка» домовились про поглиблення освітнього співробітництва, у тому числі щодо підготовки фахівців у сфері харчових технологій. Переконаний, що воно буде результативним, оскільки ми маємо спільне розуміння наявних викликів, а також актуальності тих завдань, які стоять перед нами», – зазначив Сергій Захарін.