Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав кафедру грунтознавства та агрохімії Миколаївського національного аграрного університету з робочим візитом, під час якого поспілкувався з науково-педагогічними працівниками, а також ознайомився з наявним парком наукового та лабораторного обладнання.
Ключова тема робочого візиту: обговорення перспектив співробітництва з проблематики грунтознавства та агрохімії, зокрема - в частині удосконалення методів оцінювання впливу внесення різноманітних добрив на якість кінцевого продукту (сільськогосподарської сировини).
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюються заходи, спрямовані на підтримку співробітництва із закладами вищої освіти аграрного профілю. Одним із напрямів роботи є збільшення ефективності відомчих лабораторій, зокрема - в напрямі підвищення достовірності отриманих результатів лабораторних досліджень. В установах системи Держпродспоживслужби (у тому числі фітосанітарних лабораторіях) створені належні можливості для проходження здобувачами освіти усіх видів практик, а також опанування сучасних компетентностей за програмами так званої «дуальної освіти». Фахівці Держпродспоживслужби регулярно проводять семінари та тренінги з різних питань (у тому числі у сферах карантину та захисту рослин, лабораторної діагностики), які можуть бути цікавими для науковців. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої входять провідні наукові та науково-педагогічні працівники.
Деканка факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету Антоніна Дробітько розказала про перспективні наукові дослідження у сфері грунтознавства та агрохімії, а також про впровадження вказаних досліджень в практику господарювання.
Завідувач кафедри грунтознавства та агрохімії Миколаївського національного аграрного університету Михайло Федорчук запевнив, що науковці мають змогу працювати на сучасному науковому та лабораторному обладнанні, яке дозволяє отримувати актуальні наукові результати. Зокрема, виконуються дослідження щодо впровадження в практику господарювання так званих «нішевих культур». Окрім того, є серйозні напрацювання з питань вирощування та використання лікарських рослин.
Представники Держпродспоживслужби та Миколаївського національного аграрного університету обмінялися думками щодо започаткування наукового та інноваційного співробітництва з питань грунтознавства та агрохімії. Особливий інтерес становить проблематика удосконалення методів оцінювання впливу внесення різноманітних добрив на стан грунтів та якість сільськогосподарської сировини. Вказані питання набувають особливої гостроти в умовах сучасних кліматичних змін.
Під час робочого візиту Сергій Захарін оглянув сучасні науково-навчальні лабораторії кафедри, а також різні наукові колекції.
"Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснює системну роботу, спрямовану на підтримку, образно кажучи, міцного здоров’я рослин та грунтів, а також впливу добрив на якість сільськогосподарської сировини. Досить показово, що провідні наукові колективи виконують проривні дослідження з означеної проблематики. Науковці Миколаївського національного аграрного університету мають серйозні напрацювання, що можуть бути впроваджені в практику експертизи грунтів. Ми домовилися про поглиблення співробітництва у сфері агрохімії та грунтознавства, і я переконаний, що це співробітництво буде перспективним”, - наголосив Сергій Захарін.