Держпродспоживслужба та Міжнародний гуманітарний університет обговорили спільні ініціативи щодо підготовки фахівців для сфери безпечності харчових продуктів
опубліковано 15 травня 2025 року о 14:09

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін відвідав факультет менеджменту, готельно-ресторанної справи та туризму Міжнародного гуманітарного університету (м. Одеса), де поспілкувався з науково-педагогічними працівниками та здобувачами освіти, а також взяв участь у майстер-класі з приготування страв високої кухні.

На факультеті здійснюється підготовка фахівців для сфері гостинності і туризму, зокрема для підприємств сфери громадського харчування (закладів ресторанного господарства).

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із провідними закладами вищої освіти. Ключова мета: надати можливість здобувачам освіти (студентам) проходити реальну практику, а випускникам університетів - отримати роботу за фахом в системі Держпродспоживслужби. Сформульовано низку ініціатив щодо подальшого розвитку технологій підтримки високого рівня безпечності харчових продуктів, у тому числі на основі використання інструментів цифровізації. Виконуються заходи, спрямовані на створення Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів). 

Ректор університету Костянтин Громовенко розказав, що в освітньому процесі використовується сучасне технологічне обладнання. Студенти факультету охоче опановують сучасні методики приготування страв, які є популярними серед поціновувачів ресторанів та інших закладів громадського харчування. На факультеті регулярно проводяться кулінарні майстер-класи, що сприяє зміцненню авторитету професії серед потенційних абітурієнтів.

Сергій Захарін взяв участь у майстер-класі з приготування м’ясних страв за допомогою технології sous-vide. Ця технологія поєднує точний температурний контроль і вакуумне середовище, і на цій основі дозволяє зберігати максимальні смакові якості продуктів, їхню текстуру та поживні властивості. Суттєва перевага - гарантоване забезпечення всіх вимог у сфері безпечності харчових продуктів.

Окрім того, під час робочого візиту піднімалося питання щодо запровадження механізму врахування позицій ключових роботодавців, у тому числі під час проектування відповідних освітніх програм, щодо компетентностей випускників з питань безпечності харчових продуктів. Держпродспоживслужба, як соціально відповідальний роботодавець, може долучитися до цієї роботи на постійній основі. Окрім того, фахівці служби готові надати необхідні методичні матеріали, які враховують кращі європейські практики. Слід вживати заходів з популяризації актуальних знань про безпечність харчових продуктів не лише для студентів профільних спеціальностей, а серед всієї університетської спільноти.

«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів протягом останнього року суттєво посилила співпрацю із провідними закладами вищої освіти. Ми беремо участь в обговоренні освітніх програм, проводимо лекції, семінари, науково-навчальні екскурсії, значно активізували просвітницьку роботу. Потребуємо молодих креативних фахівців, які озброєні сучасними знаннями з різних сфер людської діяльності, у тому числі у сфері безпечності харчових продуктів. Як соціально відповідальний роботодавець, Держпродспоживслужба запрошує долучитися до нашої команди кращих випускників, які бажають реалізувати власний інтелектуальний потенціал на благо народу, держави і суспільства. Ми обговорили можливі формати взаємодії фахівців Держпродспоживслужби та науково-педагогічних працівників профільних кафедр Міжнародного гуманітарного університету, домовились про подальшу освітню співпрацю. Маємо чітке розуміння подальших кроків, і я переконаний, що наше співробітництво буде ефективним», – зазначив Сергій Захарін.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux