Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Луцький національний технічний університет, де поспілкувався із науково-педагогічними працівниками, а також ознайомився із станом наукового, освітнього та лабораторного обладнання.
В університеті здійснюється підготовка фахівців за широким спектром спеціальностей, у тому числі «Харчові технології», «Туризм», «Комп’ютерні науки», «Біологія» та ін.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із провідними закладами вищої освіти. Фахівці служби регулярно проводять семінари та тренінги з різних актуальних питань, у тому числі щодо розвитку харчових технологій та реалізації реформи шкільного харчування. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено провідних наукових та науково-педагогічних працівників.
Окрім того, Сергій Захарін ознайомився із роботою Ветеранського хабу, що створений в університеті і зазначив, що Держпродспоживслужба також долучається до реалізації державної ветеранської політики. Як вже повідомлялося, за рішенням Уряду України представник Держпродспоживслужби був включений до складу Координаційного штабу з питань реалізації державної ветеранської політики.
Ректорка університету Ірина Вахович розказала, що освітній процес ґрунтується на сучасному технологічному обладнанні, яке реально використовується у спеціалізованих організаціях. Науковці виконують низку наукових проектів, які охоплюють широке коло практичних проблем, у тому числі у сферах харчових технологій, якості товарів і послуг, захисту прав споживачів, громадського здоров’я, організації туризму. Нині у закладі освіти навчається 11200 здобувачів (що майже в 3 рази більше, аніж у 2021 році). За кількістю вступників у 2024/25 навчальному році університет посів надзвичайно високе 9-те місце. Одним із чинників успішної роботи є підтримка постійних робочих контактів з соціально відповідальними роботодавцями, що дозволяє під час проєктування освітніх траєкторій враховувати актуальні тенденції ринку праці.
Сергій Захарін також поспілкувався з членами Наглядової ради університету і запропонував різні форми співпраці під час проходження практики студентами університету, а також пріоритетне працевлаштування випускників в установах та організаціях системи Держпродспоживслужби.
«Луцький національний технічний університет є потужним закладом вищої освіти, який здійснює підготовку фахівців на основі використання сучасних освітніх технологій. Функціонують наукові школи, результати роботи яких використовуються у сферах харчових технологій, безпечності харчових продуктів, якості товарів і послуг. Я приємно вражений сучасним освітнім простором, який був створений буквально за останні 2-3 роки. Університет ефективно використовує сучасний Палац спорту, який був відновлений завдяки підтримці Президента України. Ми домовились з колегами про посилення освітньої і наукової взаємодії в межах пріоритетних завдань, над вирішенням яких працює Держпродспоживслужба. Перспективні напрями: розробка та впровадження спільних програм популяризації здорового способу життя, з акцентом на важливості здорового харчування, а також контроль безпечності продукції, лабораторна діагностика, органічна продукція, крафтові технології. Ми дійшли згоди про необхідність поглиблення нашого співробітництва, і наразі готуємо кілька спільних ініціатив», - зазначив Сергій Захарін.