Держпродспоживслужба та Хмельницький національний університет домовилися про започаткування освітнього співробітництва щодо підготовки кадрів для сфери лабораторної діагностики

опубліковано 26 травня 2025 року о 15:15

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав кафедру екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету, де поспілкувався з науково-педагогічними працівниками та здобувачами освіти, а також взяв участь у майстер-класі з питань оцінювання якості та безпечності молока та молочних продуктів. 

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука значно активізовано співпрацю з провідними закладами вищої освіти, у тому числі тими, що готують фахівців для сфери лабораторної діагностики. Фахівці служби регулярно проводять семінари та тренінги з різних питань лабораторно-діагностичної роботи. Кращі студенти мають змогу проходити практику у лабораторіях системи Держпродспоживслужби, а після завершення навчання отримати цікаву роботу за фахом. Також вживаються заходи щодо цифрового розвитку установ лабораторної мережі, зокрема наразі здійснюється тестування спеціалізованого програмного забезпечення. 

Ректор Хмельницького національного університету Сергій Матюх розповів, що в університеті приділяється велика увага підтримці високої якості освіти, у тому числі за рахунок використання сучасного наукового та навчального обладнання. На кафедрі екології та біологічної освіти працює низка лабораторій, зокрема лабораторія з безпечності харчових продуктів. Окрім того, на кафедрі виконуються наукові розробки, які можуть бути використані в управлінській практиці (у тому числі щодо цифровізації сфер моніторингу якості довкілля, безпечності харчових продуктів, моделювання екологічних та біологічних процесів тощо).

Також Сергій Захарін взяв участь у майстер-класі з питань оцінювання якості та безпечності молока та молочних продуктів - зокрема, спільно із здобувачами освіти провів лабораторне оцінювання різних зразків молока, а також йогуртів. Дослідження проводилося із використанням традиційних методів неорганічної та аналітичної хімії, що дозволяє сформувати у здобувачів належний рівень навичок лабораторно-діагностичної роботи, а також глибше зрозуміти зміст природніх процесів, що спостерігаються у молоці та молочних продуктах. 

Під час робочого візиту обговорювалися питання модернізації змісту природничої освіти, гармонізації програм шкільних курсів біології, хімії та географії, посилення ролі сучасних роботодавців у оптимізації змісту відповідних освітніх програм.

«Хмельницький національний університет є одним із лідерів з підготовки фахівців у сфері лабораторної діагностики. А відтак, ми зацікавлені у налагодженні ефективного освітнього співробітництва – для того, аби найкращі випускники могли отримати в системі Держпродспоживслужби цікаву роботу за фахом. Окрім того, ми модернізуємо мережу лабораторних установ, закуповуємо нове обладнання, здійснюємо заходи з підвищення кваліфікації наших працівників на базі європейських організацій. Хочу окремо відзначити, що ми підтримуємо плідне співробітництво з Хмельницьким національним університетом, з профільними кафедрами, у тому числі кафедрою екології та біологічної освіти, і ця робота є ефективною. Вірю і знаю, що наше освітнє співробітництво і надалі буде продуктивним», – зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux