Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін провів робочу зустріч із першим заступником Голови Державної екологічної інспекції України Дмитром Зарубою.
Ключова тема зустрічі: обмін досвідом у сфері цифровізації управлінських процесів, спрямованих на забезпечення біологічної безпеки держави (у тому числі в частині підтримки епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідеміологічного благополуччя).
Окрім того, посадовці обговорили програмні можливості інтеграції різних інформаційних ресурсів, що використовуються відповідними державними органами.
Сергій Захарін зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука нині розробляються комплексні рішення, спрямовані на оптимізацію інформаційної інфраструктури служби. Продовжується робота з розробки нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів). Окрім того, проводиться серйозна робота для модернізації процесів у сфері ідентифікації тварин (сільськогосподарських та домашніх).
Дмитро Заруба повідомив, що Державна екологічна інспекція України проводить кропітку роботу, спрямовану на забезпечення неухильного виконання природоохоронного законодавства, причому під час реалізації відповідних управлінських повноважень активно використовуються сучасні цифрові рішення. Держекоінспекція підтримує ідею про регулярний обмін досвідом між відповідними державними органами у сфері цифрових трансформацій, у тому числі в частині організації ефективного розгляду запитів сумлінних суб’єктів господарювання.
«Цифровізація дозволяє значно спростити адміністративний процес, усунути бюрократичні перепони, значно скоротити час обробки запитів і ухвалювати виважені державні рішення на основі об’єктивної інформації. Ця робота є складовою виконання великого завдання щодо розбудови системи електронної демократії в нашій країні. Держпродспоживслужба, її територіальні органи та підвідомчі організації використовують сучасні цифрові технології, що є запорукою надання громадянам та сумлінному бізнесу публічних послуг в електронній формі. Крім того, ми враховуємо рекомендації наших міжнародних партнерів, адже в країнах ЄС напрацьовано вагомий досвід цифрових трансформацій. Наразі ми супроводжуємо процедури погодження проєкту нормативно-правових актів високого рівня, в яких пропонується унормувати низку питань розвитку інформаційних систем. Водночас нам потрібно ретельно аналізувати поточну ситуацію, у тому числі стан епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідеміологічного благополуччя. Одним із чинників високої результативності роботи є злагоджена співпраця з іншими органами влади, і таке співробітництво ми будемо підтримувати. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів готова і надалі в межах компетенції здійснювати всі необхідні заходи, спрямовані на подальше впровадження цифрових реформ», - зазначив Сергій Захарін.