Держпродспоживслужба та Буковинський університет обговорили широке коло питань щодо підтримки безпечності освітнього середовища

опубліковано 17 вересня 2025 року о 16:30

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін долучився до круглого столу «Реалії розвитку освіти України в умовах воєнного стану», що проведений на майданчиках Буковинського університету (м. Чернівці). 

Під час засідання обговорювалися такі питання: безпечність освітнього середовища, виконання санітарного законодавства в закладах освіти, облаштування споруд цивільного захисту (у тому числі найпростіших укриттів) в приміщеннях навчальних закладів, реформа шкільного харчування, правила складання та погодження меню, популяризація серед молоді актуальних знань у сфері безпечності харчових продуктів та належної організації освітнього середовища.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із органами управління освітою та закладами освіти. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено провідних наукових та науково-педагогічних працівників. Надаються консультації працівникам органів управління освітою та закладів освіти в питаннях дотримання вимог законодавства про санітарно-епідемічне благополуччя. Також проводяться навчання з питань виконання санітарно-гігієнічних норм на об’єктах цивільного захисту (в захисних спорудах та укриттях). Фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби під час підготовки до 2025/26 навчального року розглянули понад 11 тисяч меню шкільних їдалень, більше половина з яких була погоджена відразу, а інші – доопрацьовані з урахуванням вимог законодавства. 

Президент Буковинського університету Михайло Маниліч розказав про ключові результати роботи в частині підтримки безпеки освітнього середовища. Здобувачі освіти успішно опановують знання та навички, що є актуальними в умовах воєнного стану. Одним із ключових векторів підтримки високої якості вищої освіти є організація ефективного співробітництва із різними стейкхолдерами, у тому числі і роботодавцями. В університеті облаштоване укриття, яке забезпечено усім необхідним. Наразі розробляються проекти стратегічних рішень щодо подальшого розвитку освітньої, наукової та інноваційної діяльності з урахуванням наявних викликів.

Перша проректорка Буковинського університету Світлана Пелипчук повідомила про результати наукової діяльності, що виконують колективи кафедр. Підтримується робота наукових студентських гуртків, а також міжнародна академічна мобільність. Закуповується новітнє обладнання із відповідним програмним забезпеченням. Адміністрація університету зацікавлена у посиленні співробітництва з Держпродспоживслужбою та її територіальними органами.

Під час відповідей на запитання Сергій Захарін акцентував увагу на актуальності проблематики забезпечення (підтримки) правил санітарно-епідемічного благополуччя, у тому числі – в захисних спорудах та укриттях. Окрім того, представник Держпродспоживслужби детально оглянув навчальні аудиторії, які можуть використовуватися під час оголошення повітряної тривоги, а також ознайомився із проектами освітніх програм за низкою спеціальностей. 

«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів приділяє величезну увагу проблематиці супроводження нормальної роботи сфери освіти, зокрема – закладів освіти з точки зору дотримання санітарного законодавства, а також впровадження реформи шкільного харчування. Буковинський університет демонструє взірцеві практики організації освітнього процесу та облаштування освітнього середовища, і цей досвід заслуговує на опрацювання та масштабування. Під час круглого столу ми обговорили можливості опрацювання дискусійних питань в різних форматах, у тому числі і на засіданнях Науково-методичної ради Держпродспоживслужби. Окрім того, видається перспективним поєднання зусиль для популяризації серед молоді актуальних знань у сфері виконання санітарного законодавства в закладах освіти, а також з питань раціонального харчування», - зазначив Сергій Захарін.  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux