Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін провів онлайн-семінар з питань інформаційної безпеки та кіберзахисту.
Ключові теми заходу: підбиття підсумків роботи з питань реалізації завдань і заходів у сфері підтримки інформаційної безпеки, технічного захисту інформації, кіберзахисту, опрацювання внесених до актів законодавства змін, а також визначення перспективних напрямів роботи з урахуванням наявних безпекових викликів.
Сергій Захарін зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука нині вживаються заходи, спрямовані на оптимізацію інформаційної інфраструктури служби. Проводиться робота для модернізації наявних інформаційно-комунікаційних ресурсів. Здійснюється розробка нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів). Організоване належне адміністрування системи електронного документообігу.
Сергій Захарін наголосив на важливості своєчасного та якісного опрацювання нормативно-методичних матеріалів Міністерства цифрової трансформації, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державного центру кіберзахисту, Національної команди реагування на кіберінциденти, кібератаки, кіберзагрози CERT-UA та інших державних інституцій.
Під час семінару було ретельно проаналізовано стан виконання заходів у сфері підтримки інформаційної безпеки та технічного захисту інформації. Зокрема, актуальними залишається питання щодо проведення для публічних службовців якісних навчань з питань підтримки кібергігієни на робочому місці. Наразі є доступними можливості опанування спеціалізованих програм підвищення кваліфікації з питань інформаційної безпеки, які доступні і в традиційному режимі, і в режимі онлайн.
Профільні фахівці Держпродспоживслужби уважно вивчають аналітичні звіти Держспецзв’язку та його структурних підрозділів щодо характеру кібератак. Хакери частіше використовують штучний інтелект, zero click-вразливості та експлуатують легітимні вебсервіси. Згідно оперативних даних, зростає кількість кібератак. У першому півріччі 2025 року відповідні служби Державного центру кіберзахисту опрацювали 3018 кіберінцидентів, тоді як у попередньому півріччі – 2575.
Учасники семінару обмінялися думками щодо подальших дій у сфері підтримки інформаційної безпеки та забезпечення технічного захисту інформації, в тому числі з урахуванням наявних викликів воєнного стану. За результатами семінару було видано низку доручень, спрямованих на забезпечення неухильного виконання законодавства про інформаційну безпеку.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, її територіальні органи та підвідомчі організації ефективно імплементують новітні цифрові та інформаційні рішення, що є запорукою надання громадянам та сумлінному бізнесу державних послуг високої якості в режимі онлайн. Цифровізація дозволяє помітно спростити управлінські процеси, усунути бюрократичні бар’єри, значно скоротити час обробки звернень та запитів, і на цій основі - ухвалювати виважені державні рішення на основі наявних протоколів та об’єктивної інформації. В той же час слід пам’ятати, що в цій роботі необхідно сумлінно виконувати завдання і заходи у сфері інформаційної безпеки. Не дивлячись на наявні виклики, у тому числі кібервійну, вдалося виконати ключові завдання та доручення з підтримки належної роботи інформаційно-комунікаційних ресурсів (у тому числі реєстрів). Водночас необхідно вжити додаткових заходів для підвищення цифрової грамотності користувачів, оскільки інформаційно-комунікаційні технології та електронні сервіси постійно розвиваються і оновлюються. В цілому організації системи Держпродспоживслужби сумлінно виконують завдання і заходи у сфері інформаційної безпеки та технічного захисту інформації. Ми готові і надалі в межах компетенції впроваджувати цифрові реформи на всіх управлінських етапах», – наголосив Сергій Захарін.