Держпродспоживслужба Рівненщини: щодо вивчення стану споживчого ринку у 2 кварталі 2023 року
опубліковано 26 червня 2023 року о 15:11

Спеціалістами відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області впродовж 2 кварталу 2023 року було здійснено 10 заходів щодо вивчення (дослідження) стану споживчого ринку м. Рівне. Під час вивчення споживчого ринку міста встановлено розповсюдження продукції, яка не відповідає встановленим вимогам технічних регламентів, а саме: текстильні волокна і текстильні вироби, взуття, іграшки, мийні засоби.

Зазначаємо, що на даний час проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) припинено, у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні згідно постанови Кабінету Міністрів України №303 від 13 березня 2022 року “Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану”. Проте, суб’єкти господарювання повинні дотримуватися вимог законодавства про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції та норм чинного законодавства України в тому числі у сфері захисту прав споживачів та ринкового нагляду та реалізовувати тільки таку продукцію, яка відповідає встановленим вимогам.

В умовах обмеження проведення перевірок характеристик продукції, спеціалісти відділу розпочали інформаційну кампанію з питань здійснення заходів державного ринкового нагляду, яка направлена на підвищення обізнаності (імпортерів, виробників) розповсюджувачів та споживачів нехарчової продукції, що підпадає під дію Технічних регламентів. Дані консультаційні заходи у межах сфери своєї відповідальності сприятимуть забезпеченню відповідності продукції встановленим вимогам, а також забезпеченню відсутності загроз суспільним інтересам.

Нагадуємо, що Технічний регламент мийних засобів (постанова КМУ від 20.08.2008 р. №717), Технічний регламент маркування матеріалів, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу (наказ Мінекономрозвитку від 06.03.2019р. №358), Технічний регламент назв текстильних волокон і відповідного етикетування та маркування вмісту складників сировинного складу текстильних виробів (наказ Мінекономіки від 28.07.2020р. № 1408), Технічний регламент безпечності іграшок (постанова КМУ від 28.02.2018р. №151) та ін. встановлюють обов’язкові вимоги щодо маркування взуття, іграшок, мийних засобів, текстильних виробів. Тому, перед наданням продукції на ринку суб’єкти господарювання, що здійснюють реалізацію вищезазначеної продукції повинні перевіряти, щоб на товарі була нанесена вся необхідна інформація відповідно до технічних регламентів, щоб продукція супроводжувалася необхідними документами (інструкціями з експлуатації та інформацією щодо безпечності) складеними згідно з вимогами закону про порядок застосування мов.

Наголошуємо, якщо Вам, як суб’єкту господарювання необхідно отримати консультацію щодо дії Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», Ви можете звернутися до управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в своїй області.

на фото земна куля і напис Ринковий нагляд
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux