Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у засіданні Вченої Ради Миколаївського національного аграрного університету з нагоди відзначення 40-річчя створення університету.
Під час візиту Сергій Захарін передав колективу університету вітання від керівництва Держпродспоживслужби, а також поспілкувався з науково-педагогічними працівниками та ознайомився з матеріально-технічною базою університету (у тому числі науковим та лабораторним обладнанням).
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука значно активізовано співпрацю із закладами вищої освіти та науковими установами. Зокрема, кращі студенти мають змогу проходити практику на підвідомчих підприємствах Держпродспоживслужби, а після завершення навчання отримати цікаву роботу за фахом. Окрім того, фахівці служби охоче діляться досвідом з організації підтримки епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя, а також беруть участь у різноманітних просвітницьких заходах (зокрема, щодо впровадження реформи шкільного харчування).
Також йшлося про перспективи подальшого цифрового розвитку Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Велика увага приділяється адмініструванню електронних реєстрів, які використовуються Держпродспоживслужбою та її територіальними органами. Постійно удосконалюються наявні сервіси електронної демократії, що є запорукою широкого доступу громадян та сумлінного бізнесу до якісних адміністративних послуг.
Ректор університету В’ячеслав Шебанін розповів про новітні наукові розробки, які можуть бути використані в управлінській практиці (у тому числі у сферах цифровізації сфери безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини, захисту та карантину рослин). Окрім того, університет розпочав низку цікавих експериментів у сфері органічного виробництва та крафтових технологій. Значно розширено горизонт наукових розвідок у сфері безпечності харчових продуктів.
«Миколаївський національний аграрний університет є одним із флагманів аграрної освіти в Україні. Це один із небагатьох закладів, в якому реально впроваджена модель взаємодії «виробництво – освіта – наука», яка дозволяє отримати значні практичні результати. В свою чергу, Держпродспоживслужба готова брати участь у відповідних заходах, в тому числі в частині підготовки висококваліфікованих фахівців та обміну досвідом. Нині Держпродспоживслужба здійснює модернізацію деяких управлінських процесів, у тому числі в частині удосконалення відповідних інформаційно-комунікаційних інструментів – це має призвести до підвищення якості державних та адміністративних послуг, які надаються громадянам та сумлінному бізнесу. В цій роботі ми спираємося на передові досягнення науковців. Мені приємно відзначити, що ми маємо давню і плідну співпрацю з Миколаївським національним аграрним університетом. Переконаний, що наше наукове і освітнє співробітництво і надалі буде ефективним, оскільки ми маємо спільне розуміння наявних викликів, а також актуальності тих завдань, які стоять перед нами», – зазначив Сергій Захарін.